Igazságszolgáltatás kézi vezérlésen

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) múlt pénteki közleménye szerint több bírósági eljárást más bíróságokhoz helyezett át Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke. A Transparency International Magyarország közleményben fejezi ki aggályát az eljárással kapcsolatban és felhívja a figyelmet arra, hogy a törvényes bíráktól való elvonással sérült a mindenkit megillető tisztességes eljárás elve. Elfogulatlan ítélet pedig nem születhet tisztességes eljárás nélkül. Konkrét ügyek önkényes elvonása vagy annak látszata aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét és az állampolgárok bírói döntésekbe vetett bizalmát, és így nem szolgálhatja a korrupció elleni harcot sem.

Kilenc eljárásban, köztük az utóbbi évek egyik legfontosabb korrupciós jellegű bűncselekményei miatt indított büntetőeljárásban az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az ügyek más bíróságokhoz való áthelyezéséről döntött a múlt hét végén. A tisztességes bírósági eljárások egyik legfontosabb követelménye a törvényes bíróhoz való jog. Ahogyan az Alkotmánybíróság húsz éve megfogalmazta, bármely eljárási garancia hiánya azt jelenti, hogy az eljárás többé nem tekinthető tisztességesnek és jogállaminak.

A törvényes bírótól való elvonással a magyar igazságszolgáltatás megfosztja a vádlottakat attól a garanciától, hogy ügyükben elfogulatlanul, kizárólag jogi szempontok alapján ítélkezzen egy objektív szabályok által kijelölt fórum. Ez a garancia  eddig minden vádlottat megilletett a rendszerváltás óta, bármilyen bűncselekmény elkövetésének vádjával állították bíróság elé. Magyarország polgárait pedig attól fosztja meg, hogy minden kétséget kizáróan valaha kiderüljön, a vádlottak követtek-e el bűncselekményeket és, ha igen, miket.

A Transparency International Magyarország több alkalommal jelezte, hogy a bírósági szervezetrendszer átalakítása során súlyosan sérültek a jogállami garanciák. A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy mivel az új szabályozás az OBH elnökének jogot ad, hogy egyedi ügyekben is eltérjen a szignálási rendtől és más bíróságot jelöljön ki, csökken az ítélkezés objektivitása, ami a korrupciós kockázatok növekedése, nem pedig csökkentése irányába hat. Ami eddig elméleti lehetőség volt, az a mostani átszignálásokkal már a gyakorlatban is megvalósult. A hivatkozott bírósági túlterheltség valós probléma, de ellene csak objektív szempontokon alapuló, automatikus kijelölési rendszeren keresztül lehet fellépni, mert az átszignálás visszaélésre ad lehetőséget.

A korrupció ellen a leghatározottabban fel kell lépni és el kell nyerniük büntetésüket azoknak, akik bűncselekményt követtek el, azonban a korrupció ellen nem lehet a jogállamiság garanciái gyengítésével harcolni, mert ez éppen azokat az értékeket rombolja le, amelyet védeni lennének hivatottak az igazságszolgáltatás szervei – áll a Transparency International közleményében.

Adományozás Newsletter signup

Hírlevél feliratkozás

Kérjen tőlünk naprakész információkat!

Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat!