Skip to content

Ideje megmozdulni és tenni a korrupció ellen!

Ideje megmozdulni és tenni a korrupció ellen!

A Transparency International Magyarország (TI) tánccal rázza fel a fiatalokat a tétlenségből és ezzel igyekszik felhívni a figyelmüket a korrupcióellenes harc fontosságára. Idén is jelen lesz a szervezet a Sziget Fesztiválon, ahol nagyszabású táncos flashmobra készül.

A korrupcióellenes civil szervezet fontosnak tartja, hogy megszólítsa és motiválja az embereket a korrupció ellen. Ahogyan az a legfrissebb Globális Korrupciós Barométer jelentéséből is kiderült, a többség igényli is ezt. A válaszadók 71%-a gondolta úgy, hogy a hétköznapi emberek tudnak tenni a korrupció ellen, azonban csak nagyon kevesen jelentik azt, ha korrupciót tapasztalnak.

Éppen ezért oktatni kell őket arra, hogy egyrészt ismerjék fel mi az a korrupció, másrészt pedig tanulják meg, hogyan tehetnek ellene, hogyan tehetnek bejelentést. „Beszélgetnünk kell a fiatalokkal, el kell nekik magyarázni, hogy miért baj a korrupció, milyen negatív hatásai vannak az egész társadalomra nézve. Ha ezt megértik, talán könnyebb őket arra ösztönözni, hogy mondjanak rá nemet.” – mondta Hortobágyi Emese, a Transparency International Magyarország társadalmi kampányainak vezetője.

A szervezet által elindított Transparency International BÁZIS programjának keretében számos fiatalokat célzó eseményt szervezett már azzal a céllal, hogy kiépítsen egy olyan fiatalokból álló csoportot, akik készek aktívan is tenni a korrupció ellen. Tavalyhoz hasonlóan most is, egy nagyszabású nyári kampányt szervez, amelynek célja a Sziget Fesztiváljain való megjelenés. „Ezek azok a helyszínek, ahol a legkönnyebben tudjuk megszólítani a fiatalokat, és innovatív módszerekkel, elektronikusan kitölthető kvíz segítségével játékosan tanulhatnak, illetve közösen táncolhatnak a korrupció ellen a kampányunk keretében.” – mondta Hortobágyi Emese. „A Sziget Fesztiválon mindig is helye volt az olyan társadalmilag fontos ügyeknek, amelyek egy pozitívabb országképet tudnak teremteni a fiatalok körében.” – mondta Szép Fruzsina, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda programigazgatója.

A TI idei kampányának fő szlogene: „Ideje megmozdulni!”. Azaz táncos flashmobokkal lesz jelen a korrupcióellenes civil szervezet a Sziget Fesztiválon, ahol is augusztus 9-én, 16:30-kor a Világzenei Nagyszínpadon tartanak egy hatalmas táncos akciót, a nagykövetségek részvételével. (A táncot bemutató oktató videó, a szervezet csatornájáról letölthető, így bárki könnyedén megtanulhatja azt és csatlakozhat!)

A kampányt a Brit, a Holland és a Norvég Nagykövetség is támogatja, mindhárman igen elkötelezett a korrupció elleni küzdelemben.

Tánc a korrupció ellen - Nagykövetek

„A korrupció elítélendő, hiszen hátráltatja a gazdasági növekedést és elmélyíti a társadalmi egyenlőtlenségeket. Az Egyesült Királyság elkötelezetten küzd a korrupció ellen otthon, csakúgy mint világszerte. Ezért dolgozunk együtt Magyarországon a kormánnyal, főként a Nyílt Kormányzati Együttműködés keretein belül, valamint a Transparency International Magyarországgal, hogy felhívjuk az emberek figyelmét erre a kulcsfontosságú kérdésre.” – mondta Jonathan Knott, az Egyesült Királyság nagykövete.

Norvégia szintén kiemelten fontosnak tartja a korrupció elleni küzdelmet, hiszen a korrupció aláássa a demokráciát, az emberi jogokat és a szabad piacgazdaság megfelelő működését. Mindezek következtében a Norvég Kormány örömmel támogatja a Transparency Internationalt korrupcióellenes harcában” – tette hozzá Arild Moberg Sande, a Norvég Nagykövetség helyettes vezetője. A norvég támogatást a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozza.

A Holland Nagykövetség fontos értéknek tartja az átláthatóságot, de még fontosabbnak azt, hogy a fiatalok számára ez pozitív tartalommal töltődjön meg. A ma bemutatott Globális Korrupciós Barométer is rávilágított arra, hogy mennyire időszerű ez a téma egész Európában, így örömmel támogatjuk a TI nyári kampányát” – mondta Varga Marina, a Holland Nagykövetés vezető tanácsadója.

A mai sajtótájékoztatón az Appril Project által előadott táncos flashmobról fotókat ide kattintva találhat.

Címkék: Fiataloknak

Kapcsolódó hírek

Politikus fröccs, oknyomozós kvíz – Transparency International a Sziget Fesztiválon 2015. 08. 28. A...
A Transparency International Magyarország fontosnak tartja a társadalmi szemléletformálást és a fiatalok oktatását, aktivizálását...
×