Skip to content

Benyújtottuk a keresetünket a Külgazdasági és Külügyminisztériummal szemben a lélegeztetőgép-beszerzés ügyében

Benyújtottuk a keresetünket a Külgazdasági és Külügyminisztériummal szemben a lélegeztetőgép-beszerzés ügyében

Köztudott, hogy a kormány az adófizetők pénzéből 300 milliárd forintot költött lélegeztetőgépek beszerzésére, ahogyan az is, hogy a rendkívül drágán megvásárolt berendezések zöme felesleges. Olyannyira, hogy a kormány egy ideje megpróbál túladni rajtuk, de az ország nyakán maradt lélegeztetőgélek a kutyának nem kellenek. Ezt a Transparency International  Magyarország derítette ki, az általunk előterjesztett közérdekűadat-igénylésre válaszolva vallotta be a Külügyminisztérium, hogy egyetlen darabot sem sikerült értékesíteni. A nyár folyamán napvilágot látott hírekből tudható, hogy a maláj beszállító 178 milliárddal részesedett a 300 milliárdos bizniszből. A birtokunkba került iratok alapján azonban felette gyanúsak az ügyletek, a kifizetések egy része ugyanis nem a lélegeztetőgépek szállítására szerződött cégnek ment, hanem feltehetően a Silk Road Development Fund Management Holding Ltd. hongkongi, valamint a Havelock International (Pte) LTD szingapúri bankszámlájára került.

A részletek tisztázása érdekében még július 30-án közérdekűadat-igénylést küldünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak. Egyebek mellett arra vagyunk kíváncsiak, hogy ki és miféle eljárásban választotta ki a GR Technologies nevű céget lélegeztetőgépek beszállítására, hogyan ellenőrizték, hogy ez a cég teljesíti-e a beszállítókra vonatkozó átláthatósági követelményeket, illetve miért fordulhatott elő az, hogy a magyar kormány nem is ennek a cégnek, hanem másoknak fizette ki a lélegeztetőgépek árát. Kértük továbbá a vonatkozó szerződéseket, számlákat és kifizetési bizonylatokat is.

Mivel a határidő lejártáig nem érkezett hivatalos válasz, és a külügyi tárca mély hallgatásba burkolódzik, ezért az igazság kiderítése érdekében a Transparency International a napokban a kereset benyújtásával hivatalosan is pert indított a tárcával szemben.

 

 

Kapcsolódó hírek

A TI egyre többet foglalkozik konkrét korrupciós ügyekkel. Célunk, hogy feltárjuk és leleplezzük a...
A demokratikus közéletnek, a közügyek szabad megvitatásának az alapja, hogy bárki hozzáférhet a közérdekű...
A Transparency International Magyarország 2006-os megalakulását követően egyik legfontosabb feladatának tartotta és tartja a...
×