Skip to content

Három kiváló szakembert biztosított támogatásáról a TI Magyarország

Három kiváló szakembert biztosított támogatásáról a TI Magyarország

A Transparency International Magyarország (TI Magyarország) három kiváló szakembernek – Bod Péter Ákosnak, Jancsics Dávidnak és Marschall Miklósnak – adott támogató ajánlást a korrupció elleni küzdelem új állami szereplőjeként hamarosan létrejövő Integritás Hatóság vezetőinek a kiválasztásában fontos szerepet betöltő Alkalmassági Bizottság tagságára benyújtott pályázatához.

Tisztában vagyunk azzal, hogy álságos a kormány korrupcióval szembeni újsütetű elköteleződése. Ha az Európai Bizottság nem indítja el a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben és nem fagyasztja be az összesen többezer milliárd forintot kitevő uniós támogatások kifizetését, akkor a kormánynak esze ágában sem lett volna belevágni azokba a módosításokba, amelyek a korrupció elleni keretrendszer megerősítését szolgálják.

A TI Magyarország és további civil szervezetek kritikával illették a kormányt, mert ezek a módosítások, bár egyes részkérdésekben előrelépést jelentenek, összességében elégtelenek a rendszerszintű korrupció megtörésére. Leszögeztük azt is, hogy a TI Magyarország csak szigorú feltételekkel hajlandó részt venni az Integritás Hatóság mellett létrejövő korrupció elleni munkacsoportban.

Az Integritás Hatóság vezetőinek a kiválasztásában az Alkalmassági Bizottság kulcsszerepet játszik, mert összeállítja azt a listát, ami alapján – az Állami Számvevőszék elnökének közreműködésével – az államfő végül eldönti, hogy kinek adja a megbízatást. Ahhoz, hogy a shortlistre az Integritás Hatóság vezetésére valóban rátermett, érdemes emberek kerüljenek, arra van szükség, hogy az Alkalmassági Bizottság tagjai feddhetetlen, senki javára elfogultsággal nem vádolható és kiválóan felkészült szakértők legyenek. Meggyőződésünk, hogy Bod Péter Ákos, Jancsics Dávid és Marschall Miklós ennek a követelménynek megfelel.

Bod Péter Ákos közgazdászprofesszor az Antall-kormányban miniszteri tárcát vállalt, majd a Magyar Nemzeti Bank elnökeként tevékenykedett. Iskolateremtő egyetemi munkássága mellett a Transparency International Magyarország felügyelőbizottságának elnöki tisztét is ellátja.

Jancsics Dávid szociológus, korrupciókutató magyarországi pályafutása után egy évtizede az Egyesült Államokban dolgozik, jelenleg a San Diego State University-n tanít. Szintén tagja a Transparency International Magyarország felügyelőbizottságának.

Marschall Miklós a korrupció elleni küzdelem nemzetközileg elismert szereplője, aki több mint 15 éven át dolgozott a Transparency International Berlinben működő központi Titkárságának helyettes vezérigazgatójaként.

 A Transparency International Magyarország Kuratóriuma és munkatársai

Kapcsolódó hírek

KÖZBESZERZÉSI RENDSZER – A szektor szerepe a NIS-ben A közbeszerzés, a vele járó hatalmas...
×