Skip to content

Fórum az igazságszolgáltatási rendszerek átláthatóságáért

Fórum az igazságszolgáltatási rendszerek átláthatóságáért

A Transparency International Magyarország a Győri Ítélőtáblán igazságszolgáltatási reformintézkedések témában rendezett fórumot, melyen Havasiné Orbán Mária, az Győri Ítélőtábla elnöke is részt vett. A konferencián az igazságszolgáltatási reform ismert kutatói Dr. Hack Péter (ELTE-ÁJK Büntető Eljárásjogi Tanszék), Dr. Fleck Zoltán (ELTE-ÁJK Jogszociológia Tanszék) és dr. Navratil Szonja (Eötvös Károly Intézet) tartottak rövid vitaindítókat, mellyel a fórumon résztvevő bírákat kérték fel együttgondolkodásra.

A megbeszélést a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója, Alexa Noémi moderálta.

Az Igazságszolgáltatási rendszerek átláthatósága című rendezvény célja az volt, hogy konstruktív párbeszéd keretében a résztvevők megismerhessék a régióban tevékenykedő bírák véleményét az igazságszolgáltatás helyzetéről, és a reformjavaslatok kivitelezhetőségéről. A Transparency International célja, hogy a bírák segítségével hiteles képet kapjon a szervezet a bíróságok működéséről, és ezáltal hatékony megoldási javaslatokat tudjanak kidolgozni.

A konferencián Dr. Hack Péter a bírák függetlenségéről és a bíróságok megítéléséről tartott rövid beszédet. A felszólalás után a résztvevők arról beszélgettek, hogy vajon a lakosság bírákról alkotott képe mennyire reális, valamint milyen tényezők okozhatják azt, hogy az emberek többsége negatívan vélekedik a bírákról. A szakmai színvonal mindennek az alapja – állapították meg a résztvevők. Ha a bírák szakmailag kikezdhetetlenek, akkor nem merül fel (még hibás döntés esetén sem) a korrupció gyanúja. A bírák egybehangzó véleménye volt, hogy az átláthatóság növelésével és az ismeretterjesztés erősítésével lehetne javítani a helyzeten, a bírákról kialakított képen.

Dr. Fleck Zoltán a számonkérhetőség fontosságát emelte ki beszédében, valamint a bírák kiválasztási és előmeneteli rendszerének átláthatatlanságáról, a teljesítmény-mérési rendszer működésképtelenségéről beszélt.  Egyértelmű, hogy az igazgatási tevékenység során elkövetett hibáknak nincs következményük, az OIT ezen a téren nem működik hatékonyan. Valamint fontos volna az OIT átláthatóságának növelése is.

A harmadik téma a nyilvánosság volt, melyet Dr. Navratil Szonja vezetett fel.  Az előadást követő beszélgetésen kiderült, hogy az ítéletek anonim módon történő nyilvánosságra hozatalát mindenki támogatja és a résztvevők úgy vélik, hogy ez lehet az egyik alapja a későbbi szakmai vitáknak, kutatásoknak.

Bíróságok képe a médiában – erről volt szó leghosszabban a konferencián. Nagyon fontos feladat lenne a bírósági szóvívő intézményének fejlesztése. A bíróságok ne csak egy botrányos ügy kapcsán szólaljanak meg, hanem legyenek sokkal nyitottabbak és emberközelibbek.

A résztvevőknek és az előadóknak köszönhetően nagyon jó hangulatú vita bontakozott ki ezen a fórumon, melynek következő állomása 2009. november 24-én Debrecenben lesz.

(Az esemény az International Bar Association Foundation támogatásával valósult meg.)

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó hírek

A Transparency International Magyarország meggyőződése szerint a korrupció elleni fellépés záloga az lenne, hogy...
×