Főhatóságok vezetőihez fordul a TI

Az Áder János köztársasági elnök által korábban megvétózott információszabadság törvény a módosítás után 2013. június 21-én hatályba lépett.  A három civil szervezet álláspontja szerint azonban a végleges változat sem lett sokkal jobb, mint az államfő által megvétózott eredeti. Továbbra sincs ugyanis akadálya annak, hogy az adatkezelők önkényesen korlátozzák a közérdekű adatok megismerését. A módosított információszabadság törvény értelmében tilos, hogy a polgárok a „közfeladatot ellátó szerv gazdálkodásának” „átfogó, számlaszintű”, netán „tételes” ellenőrzését megvalósító adatkérésekkel álljanak elő. A bökkenő ott van, hogy azt persze a közérdekű adatot kezelő állami szervek döntik el, mi minősül „átfogó, számlaszintű, tételes” ellenőrzésnek.

A közérdekű adatok iránti kérelem megtagadását az adatkérő a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál sérelmezheti. Nem tudni azonban, hogy vajon bíróságon lehet-e egyáltalán perelni a kérelmet elutasító állami adatkezelőket, vagy csak akkor, ha a polgár már kimerítette a hatósági jogorvoslati utat. E tekintetben ellentmondásosan fogalmaz a törvény.  Fennáll a veszélye annak, hogy a hatóságnak nem kell mást tennie, mint a végtelenségig húzni az időt, és ebben az esetben elvész a hatékony jogorvoslat  lehetősége.

Elnöki vétó ide vagy oda, az információszabadság törvény módosítása után továbbra is adott annak a lehetősége, hogy az adatkezelők a maguk számára előnyös jogértelmezéssel korlátozzák a közérdekű adatokhoz való hozzáférést. A módosított törvény a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő alapvető jogot nem valamely más alapvető jog védelme érdekében korlátozza, ezért ez a jogkorlátozás szükségtelen. Márpedig az alapvető jog indokolatlan korlátozása sérti a közérdekű adatokhoz való hozzáférés Alaptörvényben biztosított jogát.

Ezért a TI, a TASZ és a K-Monitor nyílt levélben arra kérte az alapvető jogok biztosát, a Kúria elnökét és a legfőbb ügyészt, hogy az Alaptörvényben kapott felhatalmazással élve kezdeményezzék az Alkotmánybíróságnál a módosított és immár hatályos információszabadság törvény alaptörvény-ellenességének a megállapítását és a megsemmisítését.

Adományozás Newsletter signup

Hírlevél feliratkozás

Kérjen tőlünk naprakész információkat!

Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat!