Skip to content

Fizetős lesz a közérdekű adatigénylés?

Fizetős lesz a közérdekű adatigénylés?

Tiltakozunk az ellen, hogy a kormány fizetőssé tenné a közérdekű adatigényléseket

Négy szervezet, a Transparency International Magyarország, a K-Monitor, az Átlátszó.hu és az Energiaklub az igazságügyi miniszterhez, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez és a parlamenti képviselőkhöz fordult, hogy megakadályozzák a közérdekű adatok megismerhetőségének újabb korlátozását. Az információszabadságról szóló törvény módosítására irányuló, a kormány által benyújtott törvényjavaslat számos korlátozó rendelkezése közül a leginkább az adatigénylések fizetőssé tétele aggasztó.

A kormány lehetővé tenné, hogy a közérdekű adatokat kezelő szervek az adatot igénylőkkel fizettessék meg az „adatigénylés teljesítésével összefüggő munkaerő-ráfordítás költségét”. Erre akkor nyitnának lehetőséget, ha az adatigénylés teljesítése a közérdekű adatot kezelő szerv „alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár”.

Az adatkezelők arra kapnának lehetőséget, hogy e határozatlan tartalmú korlátozó rendelkezések önkényes alkalmazásával leküzdhetetlen akadályt gördítsenek a közérdekű adatok megismerésének útjába. Ezáltal a törvényjavaslat, az információszabadság ombudsmani védelmének felszámolását és a számlaszintű adatigénylés bevezetését követően újabb súlyos csapást mérne a közérdekű adatok hozzáférhetőségére.

A civil szervezetek által az igazságügyi miniszternek, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének és a parlamenti képviselőknek írt levelek alul érhetőek el.

Tiltakozzunk együtt az információszabadság-törvény módosítása ellen!

További információ: Ligeti Miklós, miklos.ligeti@transparency.hu

Kapcsolódó hírek

A demokratikus közéletnek, a közügyek szabad megvitatásának az alapja, hogy bárki hozzáférhet a közérdekű...
×