Skip to content

Fiatalok lendületben a korrupció ellen!

Fiatalok lendületben a korrupció ellen!

A „Students Against Corruption” elnevezésű program győztes csapatai sikerrel kivitelezték a projektjeiket a nyáron. A középiskolás diákok bátor ötletei már a tervezés fázisában elnyerték a pályázatot kiíró szervezetek – a Transparency International és a Romaversitas Alapítvány tetszését.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium diákjai tematikus héten beszélgettek társaikkal a korrupció veszélyéről és az ellene való fellépés fontosságáról. A témában szervezett „Ne engedj a kenőpénznek” című flashmob pedig osztatlan sikert aratott a deák téri járókelők körében. A szomolyai diák csapat kisfilmet forgatott arról, hogyan büntetik a falopást a szegényeknek és hogyan engedik a gazdagoknak. A kaposvári Klebersberg Középiskolai Kollégium nyertesei novellaíró és pólódesign pályázatot hirdettek, míg a budapesti Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakiskola tanulói az utca emberének megkérdezésével forgattak kisfilmet, melynek tapasztalatait nyílt nap keretében beszélték meg társaikkal és tanáraikkal az iskolában.

A diákok videói:

ELTE Apáczai Csere János Gimnázium:

Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Iskola:

Szomolyai diákok – Kié a fa?:

A pályázat az Európai Unió fiatalok számára létrehozott „Fiatalok Lendületben” elnevezésű program keretében valósult meg, amelynek célja, hogy a fiatal európaiakat aktív társadalmi részvételre ösztönözze és bevonja őket Európa jövőjének alakításába. A nemzetközi program keretében a Transparency International szlovén tagozata és a Mladinksi ceh, tréningszervező egyesület a szlovén középiskolások számára írta ki ugyanezt a pályázatot.

Júliusban a két ország győztes diákjai a szlovén Portoroz városában szervezett háromnapos konferencián mutatták be, hogy kinek, hogy sikerült a programja. Tapasztalatcserére bőven volt lehetőség, így a diákok megismerhették egymás munkáit és arról is beszámolhattak, hogy kinek, milyen kihívásokkal kellett szembesülnie a projekt kivitelezése során. A Piran városába szervezett hajókirándulás és a portoroz-i séták pedig segítettek abban, hogy a projektben résztvevő középiskolások igazi csapattá kovácsolódjanak.

A projekt zárásaként egy középiskolásoknak szóló tréninganyag készül, amelynek célja, hogy közérthetően magyarázza el a diákság számára mi az a korrupció és miért rossz. Fontos, hogy már iskolás korban megtanulják felismerni a jelenséget, és ha találkoznak ilyen esettel, megfelelően tudják kezelni azt.

Kapcsolódó hírek

Merülj el a korrupciógyanús közbeszerzésekben és nyerj egy drónt! 2016. 02. 29. A Red Flags a...
Nemzetközi stratégiai partnerségek a közoktatás terén Magyarországon még nem született olyan, középiskolás tanároknak és...
×