Skip to content

Fesztivál a Korrupcióellenes Világnap alkalmából

Fesztivál a Korrupcióellenes Világnap alkalmából

A „Korrupt mesék” című mobil applikáció nyerte a Transparency International Magyarország pályázatának fődíját az idén megrendezett “Átláccó” Fesztiválon. A szemléletformáló eseményt a Korrupcióellenes Világnap alkalmából rendezték meg, amelynek keretében konferencia, díjátadó ünnepség és koncert várta az érdeklődőket az A38 Hajón.

A Korrupcióellenes Világnap minden év december 9-én van, az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményének 2005. decemberi hatályba lépése óta. A Transparency International Magyarország (TI) e nap alkalmából, immáron negyedik éve rendezte meg programsorozatát, azzal a céllal, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, a korrupció ellen lehet és kell is tenni.

A szervezet igyekszik elméleti megoldásokon túl, praktikus eszközöket is bemutatni, az idei fesztivál központi témája az volt, hogyan lehet információs és kommunikációs technológiákkal segíteni az átláthatóságot és harcolni a korrupció ellen.

Átláthatóság, integritás, korrupcióellenes program

A TI által szervezett konferenciát a fesztivált támogató norvég nagykövetasszony, Tove Skarstein nyitotta meg, majd Rétvári Bence államtitkár összegezte a kormány korrupció elleni intézkedéseit. Reflektálva a kormányzati antikorrupciós intézkedésekre Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, hogy számos kritikus pont van a hazai jogrendszerben, mint például a párt és kampányfinanszírozás rendszere, melyet máig nem rendeztek a pártok. „Sőt, a választási regisztráció intézménye újabb kampányt jelent, ahol a finanszírozás egyáltalán nem szabályozott, így további tisztázatlan források előteremtésére készíti a pártokat” – tette hozzá Alexa Noémi.

A közfunkciókat betöltő személyek juttatásaival kapcsolatban Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke azt hangsúlyozta, hogy a közpénzből finanszírozott költések mindegyikének nyilvánosnak kellene lennie. Az eseményen Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke is részt vett, aki a bírósági szervezet integritásának fontosságát emelte ki. „Ahogy a bíróságok nyilvánosak, úgy a bíróságok igazgatása is legyen átlátható” – mondta Handó.

A konferencia második felében olyan eszközöket mutattak be a hallgatóságnak, melyek új szemmel közelítenek az átláthatóság kérdéséhez. Izgalmas hazai és nemzetközi példákon keresztül megismerhette a közönség, hogyan lehet egy speciális honlappal, vagy akár egy mobil applikációval tenni a korrupció ellen. (A konferencia előadásai alább letölthetőek.)

Mobil applikáció pályázat – játékos módon a korrupció ellen

A TI mobil applikáció pályázatot hirdetett azzal a céllal, hogy olyan egyedi megoldásokat adjanak a fiatalok kezébe, amelyek számukra könnyen érthetőek és a mindennapi életben is használhatóak. A verseny díjazottjai, a holland nagykövetség által felajánlott pénzjutalomban részesültek. A díjátadó ünnepséget a fesztivál keretében tartották, ahol a legjobb munkákat maguk az alkotók mutatták be.

Az első díjat nyert applikáció készítői a mese eszközével, játékos formában hívják fel a figyelmet korrupció káros hatásaira.

1.    díj – 500.000 Ft-ot nyert Bayrak Yusuf és Novák Gábor: „Korrupt mesék” applikációja
2.    díj – 300.000 Ft-ot nyert Tóth Péter: TI honlapjának mobil applikációja
3.    díj – 100.000 Ft-ot nyert Cziner Máté: „Kő, papír, korrupció” applikációja
Telenor különdíj – Samsung Galaxy tab-et és egy éves hypernet előfizetést nyert: Pocsarovszky Károly és Bátori Dániel: „Pausz” applikációja

(A mobil applikációk ide kattintva letölthetőek.)

Az „Átláccó” Fesztivál utolsó programpontja a Balkan Fanatik koncert volt. Lepés Gábor, a zenekar vezetője elmondta, hogy egyetért a TI céljaival és fontosnak tarja a korrupció elleni küzdelmet, ezért nagy örömmel vállalták a fellépést.

A szervezet a fesztivál keretében arra buzdította a fiatalokat, hogy csatlakozzanak a Transparency International BÁZIS-hoz. Ez a csoport azzal a céllal jött létre, hogy egy közösségbe tömörítse azokat, akik fontosnak érzik a korrupció elleni küzdelmet és aktívan tennének ellene. Bárki csatlakozhat, aki egyetért a becsületesség, az átláthatóság értékeivel és nem akarja tétlenül nézni a visszaéléseket, a korrupciós cselekményeket. „Ez a fesztivál és az ehhez hasonló programok a lehető legalkalmasabbak arra, hogy megszólítsuk a fiatalabb generációt is. Ha egy korrupciómentes társadalmat szeretnénk, a társadalmi szemléletformálást velük kell elkezdeni” – hangsúlyozta Alexa Noémi, a TI ügyvezető igazgatója.

Ide kattintva még több fotót láthat a fesztiválról!

Kapcsolódó hírek

A Korrupcióellenes Világnapot minden év december 9-én rendezik az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményének 2005....
A Transparency International Magyarország fontosnak tartja a társadalmi szemléletformálást és a fiatalok oktatását, aktivizálását...
Merülj el a korrupciógyanús közbeszerzésekben és nyerj egy drónt! 2016. 02. 29. A Red Flags a...
×