Skip to content

Feljelentést tettünk az OGYÉI-vel szemben

Feljelentést tettünk az OGYÉI-vel szemben

Feljelentést tettünk az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI) szemben, miután hosszú hónapokon át tartó pereskedés után, és a bíróság adatkiadást elrendelő, jogerős döntése ellenére sem kaptuk meg hiánytalanul az általunk kért, a Szputnyik V és Sinopharm vakcinák hazai engedélyezésére vonatkozó iratokat.

Eddig sem volt fordulatoktól mentes az a folyamat, aminek útján próbáltuk megszerezni az orosz és kínai vakcinák hazai engedélyezéséről szóló dokumentációt az OGYÉI-től, miután tavasszal úgy döntöttünk, hogy utánajárunk a feltehetőleg politikai nyomásgyakorlástól egyáltalán nem mentes hatósági döntésnek. A Transparency International (TI) Magyarország közérdekűadat-igényléssel próbálta kikérni az információkat, majd miután a hivatal többek között üzleti titokra hivatkozva nem volt hajlandó kiadni azokat, bíróság elé vittük az ügyet. A per során aztán váratlanul az OGYÉI azzal állt elő, hogy minden általunk kért információt átad, ha elállunk a per lefolytatásától, de miután a saját ígéretüket sem tartották meg, végigvittük az eljárást a bíróság előtt, amit jogerősen meg is nyertünk.

Az OGYÉI azonban a bíróság ítélete ellenére úgy adta át nekünk az iratokat, hogy abban számos lényeges információt kitakart – tette mindezt úgy, hogy ezt előzetesen nem jelezte, és engedélyt sem kapott a kisatírozásra a bíróságtól. Ezért a teljes, kitakarásmentes dokumentáció kiadása érdekében feljelentést tettünk az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

Az iratok nem kitakart részeiből is látszik az, hogy számos kockázati és biztonsági kétely fogalmazódott meg a Szputnyik V és Sinopharm oltások gyártásával és használatával kapcsolatban, és az is látszik, hogy erős politikai befolyás hatására adhatták meg a szakemberek az oltóanyagok hazai használatához szükséges engedélyeket. Egyebek mellett az is kiderül: 2021. januárjában látogatták meg a a magyar szakemberek azt az orosz, illetve kínai üzemet, ahol az oltóanyagokat előállítják – előbbi esetében azonban a magyar félnek nem volt módja a gyártási folyamat teljeskörű ellenőrzésére, a kínai gyártás során pedig közel tucatnyi hiányosságot jeleztek a szakértői vélemény összeállításakor, a pontos részletek azonban a dokumentumokban szereplő kitakarások miatt nem jelenleg ismerhetjük meg.

„A Szputnyik és a Sinopharm által készített koronavírus elleni oltóanyagok magyarországi beszerzését a korrupció igazán különleges esetének tartjuk. Ezúttal ugyanis nemcsak a közpénzek már-már szokásos lenyúlása és elherdálása volt megfigyelhető, hanem magyar emberek százezreinek, ha nem millióinak az életét is közvetlen veszélynek tette ki a kormány. Természetesen az is felháborító, hogy az állam szükségtelenül drágán és egy átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű közvetítő cég beiktatásával vásárolta meg a kínai vakcinákat. Ezt az ügyletet azért tekintjük a korrupció kimagaslóan súlyos példájának, mert az állam a Danubia Pharma nevű cégnek nagyjából 15 milliárd forintot kitevő, közpénzből származó extraprofitot eredményező szerződés révén beszerzett kínai oltóanyagot annak hatástalansága ellenére engedte a 60 évesnél idősebb magyar emberek körében alkalmazni. (…) Tisztában vagyunk azzal, hogy a rendkívüli helyzetek rendkívüli megoldásokat igényelnek, és a koronavírus okozta világjárvány kétségkívül ilyen rendkívüli helyzetnek tekinthető. Ennek ellenére aggályos, hogy szabályos eljárásnak minősülhetett az, hogy a magyar kormány anélkül adta ki a Sinopharm vakcina alkalmazási engedélyét, hogy annak hatásosságáról bármiféle elfogadható, megnyugtató adattal, vizsgálattal rendelkezett volna. Annak érdekében, hogy ez lehetséges legyen, a kormány valójában az engedélyezési eljárás követelményeit lazította fel, és ezáltal mondhatni vakrepülésben vitte bele a magyar embereket a kínai vakcina alkalmazásába” – mondta az üggyel kapcsolatban a 24.hu-nak Ligeti Miklós, a TI Magyarország jogi igazgatója.

Kapcsolódó hírek

A TI egyre többet foglalkozik konkrét korrupciós ügyekkel. Célunk, hogy feltárjuk és leleplezzük a...
A demokratikus közéletnek, a közügyek szabad megvitatásának az alapja, hogy bárki hozzáférhet a közérdekű...
A Transparency International Magyarország 2006-os megalakulását követően egyik legfontosabb feladatának tartotta és tartja a...
×