Skip to content

Feljelentést tettünk az elajándékozott gyermekpáncél ügyében

Feljelentést tettünk az elajándékozott gyermekpáncél ügyében

500 éves, minden valószínűség szerint felbecsülhetetlen értékű és alig pár hónapja még a magyar nemzeti vagyonba tartozott. Ez II. Zsigmond Ágost, az utolsó Jagelló-házi lengyel király gyermekpáncélja. A magyar kormány odaajándékozta Lengyelországnak. Ezzel mindössze az a baj, hogy a hatályos törvények alapján ezt nem lehetett volna megtenni, ezért a Transparency International Magyarország feljelentést tett az ügyben.

 

A tisztánlátás kedvéért szögezzük le, hogy a kormány és személyesen Orbán Viktor miniszterelnök ezúttal csupa 2010 után, vagyis a Nemzeti Együttműködés Rendszere által kialakított szabályt szegett meg. Nem a szabályokkal volt tehát a gond, hanem azzal, hogy a kormány még a saját maga alkotta előírásokat sem tartja tiszteletben.

A Gyermekpáncél elajándékozása törvénysértő volt, és az, aki ezt engedélyezte, valamint végrehajtotta, megszegte a rábízott állami vagyon kezelésére vonatkozó kötelességét, és kárt okozott, amivel hűtlen kezelést valósított meg. Ezért a Transparency International Magyarország feljelentést tett az ügyészségen.

Feljelentésünk ezen a címen, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az elidegenítést engedélyező levele pedig itt olvasható.

×