Skip to content

Felelősségre vonást a letelepedési államkötvények ügyében! – A TI Magyarország felhívása

Felelősségre vonást a letelepedési államkötvények ügyében! – A TI Magyarország felhívása

A Transparency International Magyarország a rendszerszintű korrupció termékének tartja a letelepedési magyar államkötvények rendszerét, ezért a magyar pártok vezetőihez fordulunk, és arra kérjük őket, járuljanak hozzá a kötvénybiznisz felszámolásához és az érintettek felelősségre vonásához.

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a pártvezetőknek küldött nyílt levelünket. Válaszaikat honlapunkon is megjelenítjük majd.


 Felelősségre vonást a letelepedési államkötvények ügyében!

 

Gyurcsány Ferenc elnök úrnak

Demokratikus Koalíció
Juhász Péter elnök úrnak Együtt – a Korszakváltók Pártja
Orbán Viktor elnök úrnak Fidesz – Magyar Polgári Szövetség
Vona Gábor elnök úrnak Jobbik Magyarországért Mozgalom
Szél Bernadett társelnök asszonynak Lehet Más a Politika
Hadházy Ákos társelnök úrnak
Kovács Gergely elnök úrnak Magyar Kétfarkú Kutyapárt
Fodor Gábor elnök úrnak Magyar Liberális Párt
Molnár Gyula elnök úrnak Magyar Szocialista Párt
Fekete-Győr András elnök úrnak Momentum Mozgalom
Szabó Tímea társelnök asszonynak Párbeszéd Magyarországért Párt
Karácsony Gergely társelnök úrnak
Gémesi György elnök úrnak

Új Kezdet Párt

 

Tisztelt Pártelnök Asszony! Tisztelt Pártelnök Úr!

Ma már közismert, hogy az Orbán-kormány bevándorlási programja masszív veszteséget okozott az adófizetőknek, és 20 ezer, az Európai Unión kívülről származó, ismeretlen hátterű egyénnek adta meg a Magyarországon történő letelepedés jogát. A kabinet az adófizetők pénzéből fizette ki a letelepedési államkötvényeket forgalmazó, gyanús hátterű cégeket. Ezek a vállalkozások 60 milliárd forint luxusprofitra tettek szert.

A 300 ezer euróért megvásárolható letelepedési államkötvény révén az Európai Unión kívüli országok polgárai Magyarország területén történő letelepedési jogosultságra tesznek szert. A magyar kormány négy év alatt összesen 6585 letelepedésre jogosító államkötvényt értékesített, és családtagokkal együtt majdnem 20 ezer nem-EU állampolgárnak adta meg a magyarországi tartózkodás jogát.

A kormány az Országgyűlés fideszes többségű Gazdasági Bizottsága által erre felhatalmazott vállalkozásokon keresztül kereskedett a letelepedési államkötvényekkel. Az öt ún. közvetítő vállalkozás közül az egyiknek Magyarországon van a székhelye, a többit viszont off-shore paradicsomokban, a Kajmán-szigeteken, Liechtensteinben, Máltán, illetve Cipruson jegyezték be.

A közvetítő vállalkozások minden egyes letelepedési államkötvény után 29 ezer eurót tettek zsebre. Vagyis az értékpapír 300 ezer eurót kitevő árából csak 271 ezer euró jutott az államnak. A kötvények ötéves futamidejének elteltével azonban a kormány 300 ezer eurót fizet vissza. Ennek, valamint a túl magas állampapírhozamoknak tudható be az állam 60 milliárd forintot kitevő vesztesége.

Magyarország Alaptörvénye értelmében a nemzeti vagyon csak olyan szervezetre ruházható át, amelynek „tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint az átruházott nemzeti vagyon kezelésére vonatkozó tevékenysége átlátható”. A letelepedési államkötvényeket forgalmazó cégeket azonban mindennek lehet nevezni, csak átláthatónak nem. A magyar kormány tehát nemcsak tetemes közpénzadományokkal gazdagította ezeket az ismeretlen hátterű vállalkozásokat, de az Alaptörvény előírásait is megszegte.

Az adófizetőknek 60 milliárd forintba kerülő, állami segédlettel elkövetett lopás felelőseit meg kell büntetni. Az ellopott pénzt pedig vissza kell adni az adófizetőknek. Ennek érdekében a Transparency International Magyarország az alábbi követeléseket fogalmazza meg:

 

  1. Az Országgyűlés törvényileg tiltsa be a letelepedési államkötvényprogramot!
  2. A letelepedési államkötvényekkel kereskedő cégeknek adott 60 milliárd forint a magyar embereket illeti, ezért követeljük, hogy a kormány szerezze vissza ezt a pénzt!
  3. A kormány hozza nyilvánosságra, hogy kik a tényleges tulajdonosai és haszonhúzói a kötvényforgalmazó cégeknek!
  4. A kormány nevezzen meg mindenkit, akinek köze volt a letelepedési államkötvények kereskedelmére felhatalmazott cégek kiválasztásához!
  5. Büntetőbíróság előtt vonják felelősségre mindazokat, akik közreműködtek a letelepedési államkötvények kereskedelmében, vagy hasznot húztak abból!
  6. A letelepedési engedélyhez jutott 20 ezer nem magyar állampolgárt ellenőrizni kell, és ha veszélyt jelentenek Magyarországra, vissza kell vonni az engedélyüket!

 

A Transparency International Magyarország örömmel fogadja Pártelnök Asszony / Pártelnök Úr arra vonatkozó szíves tájékoztatását, hogy a pártja, illetve a pártjának országgyűlési képviselői milyen intézkedéseket terveznek a fenti követelések megvalósítása és a letelepedési államkötvényekkel Magyarországnak okozott károk orvoslása érdekében.

Válaszaikat a stopletelepedesikotveny@transparency.hu e-mail címre várjuk.

 

Budapest, 2018. március 26.

 

Tisztelettel:

Transparency International Magyarország


                                                                   A PÁRTOK VÁLASZAI

 

blank„A Momentum hatályon kívül helyezné a Fidesz által a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvénybe betoldott kiskaput és Matolcsy György rendeletét, ezáltal örökre megálljt parancsolva a letelepedési kötvénybiznisznek” – Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke

A teljes válasz itt olvasható.

 

 

Kapcsolódó oldalak

Nincsenek kapcsolódó oldalak
×