Skip to content

Elkészült a TI, az Átlátszó és a K-Monitor átláthatósági mintaszabályzata

Elkészült a TI, az Átlátszó és a K-Monitor átláthatósági mintaszabályzata

A Transparency International Magyarország, az Átlátszó.hu és a K-Monitor Ez a Minimum! néven korrupcióellenes programot hirdetett az önkormányzatok számára. A 2019. évi helyhatósági választások 389 jelöltje csatlakozott az Ez a Minimum! programhoz, és közülük 60 településen 184-en szereztek mandátumot, 16 jelöltet pedig polgármesterré választottak. A kezdeményezéssel azért álltunk elő, mert az a meggyőződésünk, hogy a helyi közhatalom-gyakorlás átláthatósága kiemelkedő súlyú közérdek. Ez a közérdek akkor fog a gyakorlatban érvényesülni, ha az önkormányzatok által kezelt adatok bárki számára könnyen hozzáférhetők lesznek, ha a polgárok számára közérthető az önkormányzat döntéshozatala, költségvetése, és ha részt is vehetnek annak megtervezésében. Legalább ilyen mértékben fontos a közpénzekkel történő helyhatósági gazdálkodás nyomon követhetősége, amihez elengedhetetlen az önkormányzati szerződések megismerhetősége, valamint az, hogy az önkormányzat gondos gazdaként szervezze meg a közbeszerzéseket. És természetesen az önkormányzatokkal szemben támasztott követelmények az önkormányzati tulajdonban álló vállalatokra is vonatkoznak. Ezeknek a döntéshozatala, a gazdálkodása, a beruházásai és a vezetőinek juttatott javadalmazás ugyancsak átlátható kell legyen.

Annak érdekében, hogy a gyakorlatban is érvényesüljenek az Ez a Minimum! program által kitűzött célok, önkormányzati átláthatósági mintaszabályzatot dolgoztunk ki. Erőteljes szabályozási elképzelésekkel álltunk elő, átfogó megoldást kínálunk az adatnyilvánosságra, valamint az önkormányzatok működésében mutatkozó egyes tipikus korrupciós kockázatok kiszűrésére. A javaslatunk alapján kialakítandó önkormányzati szabályozózás azonban csak a kezdőlépést jelenti. A településeknek további témaköröket, így például a közbeszerzéseket, a vagyongazdálkodást, a közérdekű bejelentők védelmét és számos egyéb területet is szabályozniuk kell.

Azt is el kell ismernünk azonban, hogy a civil szervezetek önkormányzati átláthatósági mintaszabályzata és a szükséges további szabályzatok elfogadása sem tudják kiküszöbölni a központi hatalom által tudatosan létrehozott korrupciós csapdahelyzeteket. Az önkormányzatok, bár sokat tehetnek a korrupció megfékezése érdekében, és óriási a felelősségük a közbizalom helyi megerősítésében, sosem lesznek képesek a vagyonnyilatkozatok rendszerében, a közérdekű adatok nyilvánossága terén, vagy éppen a közbeszerzések körében mutatkozó strukturális hibák kijavítására. Ezeket a korrupciós csapdákat a hatalom birtokosai tudatosan idézték elő, megszüntetésük és következményeik elhárítása is az ő feladatuk.

A teljes mintaszabályzat az oldal alján található fájl letöltésével érhető el.

Kapcsolódó oldalak

Nincsenek kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó hírek

A Fővárosi Közgyűlés november 5-i alakuló ülésén egyhangúlag elfogadta az Ez a minimum! antikorrupciós...
Az önkormányzati minimum oldalon közzétett korrupcióellenes szándéknyilatkozatot eddig 180 képviselő- és polgármesterjelölt írta alá....
Az Ezaminimum.hu internetes oldalon az önkormányzati választásokon induló jelöltek kinyilváníthatják, hogy készek konkrét és...
×