Elindult az Assist, a TI Magyarország legújabb fejlesztése

Elindult az Assist (http://assist.transparency.hu) internetes oldal, a Transparency International Magyarország (TI) legújabb fejlesztése. Az egyelőre próbaverzióban működő honlap egy olyan eszköz, amellyel gyorsan és egyszerűen lehet közérdekű adatokat letölteni – derült ki a TI által szervezett sajtóbeszélgetésen, Budapesten.

A Google által támogatott fejlesztés ötlete azon alapul, hogy az állami szervek honlapjain sokszor rendkívül nehezen hozzáférhetőek a közérdekű adatok. Többnyire csak hosszú keresgélés és sok kattintás után lehet letölteni az újságírók és az érdeklődő állampolgárok számára hasznos információkat. Erre kínál megoldást az Assist, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó könnyen kezelhető (például excel) formátumban dolgozza fel a közérdekű információkat.

Az Assistot olyan szoftverek szolgálják ki, amelyek az állami szervek honlapjait bizonyos időközönként ellenőrzik, majd a frissülő adatokat letöltik és az érdeklődők számára jól szerkeszthető táblázatokba rendezik.

Az Assist jelenleg a Nemzeti Kulturális Alap támogatásait, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal területalapú támogatásait, négy ágazat – autópálya-építés, egészségügyi kellékek, vasútfejlesztés és reklámipar – közbeszerzéseit, valamint a Kormany.hu-n található beszerzések listáját és számos külkereskedelmi adatot tesz könnyen hozzáférhetővé több évre visszamenőleg. A továbbiakban az adatforrások körét a TI folyamatosan bővíti. A fejlesztés segítségével az is nyomon követhető, hogy mely adatok tűntek el, és melyekkel bővült az adatbázis.

A honlap arra is lehetőséget nyújt, hogy a felhasználók saját adatbázisaikat tegyék nyilvánossá.

 

További információ: Sebestyén Diána, diana.sebestyen@transparency.hu, 06 70 409 7277

a

                                                              www.digitalnewsinitiative.com

Adományozás Newsletter signup

Hírlevél feliratkozás

Kérjen tőlünk naprakész információkat!

Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat!