Skip to content

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés az Ez a minimum! antikorrupciós csomagot

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés az Ez a minimum! antikorrupciós csomagot

A Fővárosi Közgyűlés november 5-i alakuló ülésén egyhangúlag elfogadta az Ez a minimum! antikorrupciós minimumprogramot, amelyet a Transparency International Magyarország a K-Monitorral és az Átlátszó.hu-val közösen dolgozott ki.

Az ülésen Dr. Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója az alábbi beszédében ismertette a program legfőbb elemeit, illetve hangsúlyozta annak fontosságát. A beszéd ezen a címen teljes egészében végignézhető, az alábbiakban annak teljes szövegét közöljük.

 

 

„Tisztelt Főpolgármester Úr!

Tisztelt Fővárosi Közgyűlés!

Köszönöm szépen, hogy a fővárosi önkormányzat és a főpolgármesteri hivatal átláthatóságát erősítő napirendhez a Transparency International Magyarország is hozzászólhat.

Az Átlátszó.hu, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország a 2014-es parlamenti és önkormányzati választások kapcsán hirdette meg először az Ez a minimum! elnevezésű korrupció ellenes csomagot.

A 2019-es helyhatósági választások a korrupció elleni küzdelem iránti elkötelezettség terén is áttörést hoztak. Idén 389 önkormányzati jelölt vállalta a civilek átláthatósági javaslatainak megvalósítását. Négy és félszer annyian, mint 2014-ben. A 389 jelölt közül 60 településen 184-en szereztek mandátumot, közülük 16 jelöltet választottak polgármesterré. Ez a minimum!-os városvezetőt választottak egyebek mellett Baján, Tatabányán, és Érden. Budapesten az I., a IV., a VI., a VIII., a XI., a XIV. és a XIX. kerületnek Ez a minimum!-os a polgármestere. Külön kiemelem végül, hogy Ez a minimum!-os a Főváros új főpolgármestere is.

De mit is tartalmaz a civilek önkormányzati korrupció elleni minimumprogramja? Hat pontban összesítettük azokat az intézkedéseket, amelyek megvalósításával a települések érdemben javíthatják a hitelességüket. Javaslataink lényege az, hogy erősíteni kell a közpénzekkel történő gazdálkodás és a helyi döntéshozatal átláthatóságát. Ennek érdekében olyan kulcsterületeken kell előrelépést tenni, mint a közérdekű adatok megismerhetősége, az önkormányzati költségvetés közérthetősége, az önkormányzati szerződések hozzáférhetősége, a beszerzések, mindenekelőtt a közbeszerzések becsületessége, az önkormányzati vezetők vagyoni helyzetének nyomon követhetősége, valamint az önkormányzati vállalatok megbízható gazdálkodása.

Amit a civil szervezetek javasolnak, az tényleg csak a minimum. Vagyis többet lehet tenni a korrupció ellen, kevesebbet azonban nem érdemes. Az természetesen a polgármestereken és a képviselő-testületeken múlik, hogy meddig jutnak el a korrupció elleni küzdelemben.

Budapest ma megteheti a kezdőlépést. A hangsúly most a kezdőlépésen van: az új városvezetésnek sokat kell tennie azért, hogy megszolgálja a választók megelőlegezett bizalmát. A budapestiek nem szeretnének többé metrókocsi beszerzési botrányokat, és elegük van a parkolási rendszer évtizedes korrupciójából. A lakóingatlan-vagyon elherdálásának is lejárt az ideje, méghozzá remélhetőleg nemcsak a Várban, Terézvárosban, Erzsébetvárosban és Ferencvárosban, hanem a Belvárosban is.

És ezzel elérkeztem mondandóm lényegéhez. Bár a Fidesz-KDNP által jelölt képviselők és polgármesterek közül senki nem írta alá az Ez a minimum!-ot, mi továbbra is bíztatjuk őket, hogy tegyenek intézkedéseket a korrupció ellen. A korrupció elleni küzdelem ugyanis nem pártpolitikai kérdés. Ebből két dolog következik. Egyrészt a korrupció ellen nem azért kell küzdeni, mert az valamelyik pártnak az érdeke, hanem azért, mert ez az ország érdeke és ez a polgárok érdeke. Másrészt a korrupt politikust nem mentheti meg az, ha a párthovatartozására hivatkozik. Igaz, kevésbé szerencsés sorsú országokban a pártkötődés el tudja odázni, rosszabb esetben meg is tudja akadályozni a felelősségre vonást. Erre sajnos az utóbbi időben Magyarországon is találni példákat.

Budapest és a budapesti kerületek most kiemelt felelősséggel tartoznak a korrupció felszámolásáért folytatott küzdelemben. Csak akkor remélhetjük, hogy abbamarad a mutyizás az önkormányzati vagyonnal, és a szerződések meg a vagyonnyilatkozatok is nyilvánosak lesznek, ha a Főváros és a kerületek jó példával járnak elöl. Ha mintául szolgálnak arra, hogy lehetséges a sikeres városvezetés lenyúlás nélkül is, ahol a közösből tilos lopni és korruptnak lenni nem menő.

Ne legyenek ugyanakkor illúzióink: az átláthatóság, bár megnehezíti a visszaélések letagadását, önmagában nem tudja megszüntetni a korrupciót. A korrupció megfékezéséhez többre: becsületességre van szükség. A becsületes városvezető tízparancsolata roppant egyszerű, mindössze egyetlen parancsolatból áll: Ne lopj!

A Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az Átlátszó.hu ahogyan eddig, úgy ezentúl is kész segíteni ennek a nagyon kézenfekvő célnak az elérésében.

Tisztelt Főpolgármester Úr! Tisztelt Fővárosi Közgyűlés! Köszönöm, hogy meghallgattak.”

 

Az Ez a minimum! program pontjairól, valamint a kezdeményezéshez csatlakozott polgármesterekről és önkormányzati képviselőkről ezen az oldalon található további információ.

Kapcsolódó oldalak

Nincsenek kapcsolódó oldalak
×