Skip to content

El a kezekkel a civil társadalomtól!

El a kezekkel a civil társadalomtól!

A Transparency International Magyarország (TI), annak több, európai uniós tagállamban működő társszervezete, valamint a civil szféra hazai és külföldi képviselői a leghatározottabban elítélik a kormánynak a civil társadalmat és a médiát megfélemlítő lépéseit. Meggyőződésünk, hogy minden demokratikus kormánynak kötelessége biztosítani polgárainak a jogot, hogy tájékozódjanak a hatalom működéséről és kritizálják a közhatalmat gyakorlók tevékenységét. (A csatlakozó szervezetek listája itt.)

A civil társadalommal szemben ellenséges intézkedésnek tekintjük egyes magyarországi civil szervezetek politikai elfogultsággal való megbélyegzését, valamint a kormány azon törekvését, hogy rátegye a kezét egyes, a civil szervezetek számára rendelkezésre álló, a kormány által nem ellenőrzött finanszírozási forrásokra.

A Transparency International Magyarország  felháborodásának ad hangot amiatt, hogy a magyar kormány a politikai elfogultság stigmáját üti a közhatalom birtokosait ellenőrző civil szervezetekre.

„A mindenkori hatalommal szemben kritikus civil szervezetek és médiumok működésének a megnehezítésére, sőt egyes esetekben az ellehetetlenítésére tett kísérlet azt mutatja, hogy a kormány nem tartja be az európai demokrácia játékszabályait”

– mondta Martin József Péter, a TI magyarországi vezetője. A TI szolidaritást vállal az érintett magyar civil szervezetekkel és felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul hagyjon fel a civil társadalom és a média elleni támadással.

A korrupció ellen világszerte küzdő Transparency International nemzetközi titkársága és a mozgalom számos európai uniós tagállamban működő tagszervezete szintén elítélte a magyar kormány civil társadalommal és a médiával szemben barátságtalan lépéseit. Aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a magyar kormány megpróbálja elhallgattatni az egyet nem értőket, és pusztán azért zaklatja a civil társadalmat és a sajtót, mert ezek kritikát fogalmaznak meg a közhatalom működésével kapcsolatban.

A Transparency International globális antikorrupciós mozgalom, amely az Európai Unió 28 tagállamából 26 országban van jelen, és világszerte több mint 100 irodája működik. Mindegyik tagszervezete, köztük a Transparency International Magyarország is, független és politikailag elfogulatlan.

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó hírek

A demokratikus közéletnek, a közügyek szabad megvitatásának az alapja, hogy bárki hozzáférhet a közérdekű...
×