Skip to content

Együttműködés a közbeszerzési kultúra fejlesztéséért

Együttműködés a közbeszerzési kultúra fejlesztéséért

A Magyar Nemzeti Bank közpénzből, felelősen gazdálkodó intézményként kiemelten fontosnak tartja, hogy a jogszabályok maradéktalan betartásán túl az egész közszféra számára példamutató módon mindent megtegyen a közbeszerzési kultúra fejlesztéséért is. Éppen ezért a jegybank 2010 óta együttműködik a Transparency International Magyarországgal, melynek keretében az MNB Magyarországon először alkalmazta a nemzetközi antikorrupciós szervezet által kidolgozott átláthatósági megállapodást beszerzési eljárása során. A sikeres együttműködés folytatásaként az MNB immár második alkalommal von be egy független civil szervezetet eljárásának felügyeletére és biztosítja a legszélesebb körű átláthatóságot.

Az MNB elkötelezett a tisztességes és átlátható működés mellett. A Magyar Nemzeti Bank ezért 2010-ben megkezdte együttműködését a Transparency International Magyarország Alapítvánnyal a közbeszerzési kultúra fejlesztéséért és a közpénzből gazdálkodó intézmények közül elsőként vette igénybe (a ”Taxi rendszerű személyszállítási szolgáltatás biztosítása a Magyar Nemzeti Bank számára KBE/17/2010” eljárása során) a több mint 15 országban alkalmazott eszközt a közbeszerzések átláthatóbbá tétele és a hatékonyabb közpénzfelhasználás érdekében.

Az együttműködés következő lépcsőjeként az MNB immár második alkalommal vonja be a Transparency Internationalt, ezúttal egy közbeszerzési eljárásának („Felhasználói oldali munkaállomások beszerzése – 2012″ (KBE/000115/2011)”) teljes folyamatába. Az eljárás során az ajánlattevők a jegybankkal és a korrupcióellenes szervezettel közösen kötik meg az átláthatósági megállapodást, melyben kötelezettséget vállalnak arra, hogy az eljárás során tisztességesen járnak el és megbízzák a civil szervezetet, hogy az eljárást felügyelje, illetve a lehető legszéleseb nyilvánosságot biztosítsa.   A jegybank és a Transparency International reméli, hogy az átláthatósági megállapodás más közpénzből gazdálkodó intézmények számára is követendő példa lesz.

Kapcsolódó hírek

A Magyar Nemzeti Bank 2010-ben a közpénzből gazdálkodó intézmények közül elsőként írt alá a...
A magyar állam évente kb. 3000 milliárd forintot költ el közbeszerzés útján. Különböző hazai...
A Transparency International Magyarország 2006-os megalakulását követően egyik legfontosabb feladatának tartotta és tartja a...
×