Skip to content

Egy titokkal kevesebb!

Egy titokkal kevesebb!

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen döntött: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának (Médiatanács), be kell mutatni az egykori Neo Fm-et működtető FM1 Kommunikációs és Kulturális Zrt.-vel és a Class FM-et működtető  Advenio Műsorszolgáltató Zrt.-vel kötött hatósági szerződéseket. Ezt Pethő András, az Origo munkatársa kezdeményezte, aki cikket szeretett volna írni arról, hogy mennyi pénzt kér az állam ezektől a cégektől.

A Médiatanács korábban nem adta ki az adatokat, és csak úgy mutatta meg a szerződéseket az újságírónak, hogy ki volt takarva a műsorszolgáltatási díj, valamint a társaságok által nyújtott bankgaranciák összege. A trükk nem jött be, mert Pethő András a bírósághoz fordult, a Transparency International Magyarország (TI) pedig jogi segítséget adott. A TI azzal érvelt a perben, hogy a jelenleg hatályos Ptk. szerint nem lehet üzleti titokká minősíteni közpénzt érintő adatot, szerződést. A Médiatanács ennek pont az ellenkezőjét állította, szerintük az igényelt adatok az érintett cégek nyilatkozatai szerint üzleti titoknak minősülnek.

A Fővárosi Ítélőtábla nem adott igazat a Médiatanácsnak! A bíróság kimondta: közpénzekről van szó, tehát nincs helye a titkolózásnak, és nyilvánosságra kell hozni teljes szerződést – sőt még a módosításokat is.

A Médiatanácsnak 15 napja van arra, hogy végre bemutassa a szerződéseket, így mindenki megtudhatja azt, hogy az állam mennyi pénzt kért a frekvenciákért.

Ez a per jó példa arra, hogy állami szervek olyan esetben is hivatkoznak üzleti titokra, ahol az fogalmilag kizárt.

A jogerős ítélet az alábbi dokumentumban olvasható.

Kapcsolódó hírek

A TI egyre többet foglalkozik konkrét korrupciós ügyekkel. Célunk, hogy feltárjuk és leleplezzük a...
A demokratikus közéletnek, a közügyek szabad megvitatásának az alapja, hogy bárki hozzáférhet a közérdekű...
×