Skip to content

Diák újságírók nyomoznak

Diák újságírók nyomoznak

Ma átadták a Transparency International Magyarország (TI) és a Független Médiaközpont első oknyomozó újságírói mentorprogramjának díjait. Az első díjat Lehotai Orsolya (mentora: Pethő András, Direkt36) a másodikat pedig megosztva Bakó Júlia (mentora: Dezső András, Index) és Kiss Eszter (mentora:  Bátorfy Attila, Kreatív) kapta. A diák újságírók és a mentoraik profin és következetesen mutatnak be korrupt vagy korrupciógyanús ügyeket a cikkeikben, egy-egy anyagon négy hónapig dolgoztak.

Martin József Péter, a Transparency International ügyvezető igazgatója elmondta, hogy amikor ilyen cikkeket olvas, akkor mindig bizakodó lesz, és arra kérte a diákokat, hogy jó sokáig legyenek ilyen elhivatottak és kitartóak. Mert ebben a szakmában sokszor kell türelmesnek lenni. „Az oknyomozó újságírók és a civilek a társadalom élő lelkiismereteként végzik a munkájukat. Tevékenységüknek mindenképpen van haszna, még ha az sokszor csak hosszabb távon jelentkezik”.

Móricz Ilona, a Független Médiaközpont igazgatója szerint a nyertes cikkekből kiderül, hogy mennyire jól együtt tudnak dolgozni a különböző korú és tapasztalatú emberek – csak annyi kell, hogy elismerjék egymást. „Fiatal újságírók és diákok közösen dolgoztak ebben a programban. A cikkek is mutatják, hogy az oknyomozásban ma egyre fontosabb szerepet kap a kollegiális együttműködés és az új digitális eszközök hatékony alkalmazása.”

A Transparency International Magyarország és a Független Médiaközpont tavasszal hirdette meg a pályázatát az újságírás iránt elkötelezett hallgatók számára. A két szervezet célja az volt, hogy sikeres szakmai együttműködést építsen mentorok és az újságírás iránt érdeklődő, de tapasztalattal még nem rendelkező hallgatók között. Sokan jelentkeztek. Sebestyén Diána, a Transparency International Magyarország munkatársa, e projekt vezetője szerint ilyenkor derül ki, hogy igenis sokan vannak azok, akik átlátható, korrupciómentes országban szeretnének élni.

„Az első oknyomozó újságírói mentorprogramra számos érdekes és remek pályázat érkezett. Mindenképpen motiváló számunkra a tény, hogy komoly az igény az ilyen típusú képzések iránt.”

A program sikerén felbuzdulva a két szervezet a jövőben szeretné rendszeressé tenni az oknyomozó újságírói mentorprogramot, terveik szerint évente két alkalommal működne együtt mentor és mentorált a korrupciós ügyek kiderítésében.
A megjelent cikkeket itt olvashatják:

444.hu: Így pocsékoltak el nagyon sok EU-s pénzt

Index.hu: Így veszett oda egy halom közpénz a bebukott brókercégeknél

Itt olvashatóak a mentorok véleményei:

„Volt olyan, amikor nem tudtam eldönteni, ki mentorál kit, mivel Eszter szorgalma, tanulékonysága és válaszok iránti igénye engem is nagyobb alázatra késztetett a projekt közben. Munkám során ritkán fordul elő, hogy párban dolgozom valakivel, és most sem igazán kellett, mert Eszter önállósága példaértékű volt, a megbeszélt feladatokat kiválóan és időre megcsinálta. Nyilván egy mentorprogramnak többféle célja lehet, és miközben a nagy cél, az „igazi sztori” nem jött össze, viszont eközben Eszter az (oknyomozó) újságírásnak egy olyan területével ismerkedett meg, amely itthon egy-két fontos kezdeménytől elkezdve még mindig gyerekcipőben jár. Ha már ennyit sikerült kivennie belőle, akkor megérte. És azt gondolom, egy részébe kicsit szerelmes is lett, vagyis sikerült olyasmit csinálnunk, amit nagyon élvezett. Ennek pedig én mérhetetlenül örülök.”

Bátorfy Attila, Kreatív.hu

„A programmal maradéktalanul elégedett voltam, jó kezdeményezés, több hasonlóra lenne szükség. A mentoráltammal, Bakó Julival gördülékenyen ment a munka, nagyon ügyes volt. A végül elkészült cikken még bőven lehetett volna többet dolgozni, de a menekültügy miatt a végén már rendkívül kevés időnk maradt rá, ezt sajnálom.”

Dezső András, Index.hu

„Számomra is nagy kihívás volt ez a munka, mert több tízezres adatsorok összekapcsolásával és elemzésével jutottunk el a történet alapjához, amelyet aztán Orsival közösen dolgoztunk fel. Nagyon hasznosnak tartom a programot, mert kevés hasonló lehetőség van a fiatalabb újságírók számára ahhoz, hogy ilyen komplex feladatokban is kipróbálhassák magukat. Annak pedig én is örültem, hogy segítséget – ráadásul egy lelkes és tehetséges újságíró képében – kaptam ehhez a cikkhez.”

Pethő András, Direkt36

A projektet az Európai Bizottság és a Norvég Civil Támogatási Alap támogatta.

eu_ncta_logo

Kapcsolódó hírek

Az oknyomozói mentorprogramról A társadalmi szemléletformálás és a fiatalok elkötelezettségének javítása a korrupció elleni...
Merülj el a korrupciógyanús közbeszerzésekben és nyerj egy drónt! 2016. 02. 29. A Red Flags a...
Merülj el a korrupciógyanús közbeszerzésekben és nyerj egy drónt! 2016. 02. 29. A Red Flags a...
15. alkalommal adták át Magyarország legrangosabb oknyomozó újságírói díját, amelyet a rendkívül tehetséges, fiatalon...
A Gőbölyös József Soma Alapítvány és a Transparency International Magyarország Alapítvány pályázatot ír ki...
×