Skip to content

Budapesti fórum az átláthatóbb igazságszolgáltatásról

Budapesti fórum az átláthatóbb igazságszolgáltatásról

„Igazságszolgáltatási Reformintézkedések” címmel kerekasztal-beszélgetést szervezett a Transparency International Magyarország és a Fővárosi Ítélőtábla a bíróságok átlátható működéséért. A bíróságokon kiemelkedően fontos transzparencia témakörét az előadók és a résztvevők több oldalról közelítették meg, a bírák számonkérhetőségétől a bírósági működés nyilvánosságán át a bíróságok megítéléséig.

A Transparency International Magyarország vezetője, Alexa Noémi kiemelte, hogy az igazságszolgáltatási szektor kiemelten fontos a tiszta közélet megteremtése szempontjából, ezért ennek átláthatóbbá tétele a teljes magyar intézményrendszerbe vetett hitet megerősítené.

Győr és Debrecen után kedden Budapesten is megrendezték az „Igazságszolgáltatási Reformintézkedések” nevű kerekasztal-beszélgetést. A Transparency International Magyarország és a Fővárosi Ítélőtábla közös szervezésében megtartott fórum deklarált célja, hogy elősegítse a magyar igazságszolgáltatás átláthatóbbá tételét. A fórumon résztvevő szakértők egyetértettek abban, hogy a bíróságok hatékonyabb és átláthatóbb működése javulást idézne elő az igazságszolgáltatási intézmények munkájának hitelességében és gyorsaságában, hosszú távon pedig visszaállítaná a bíróságokba vetett, megcsappant bizalmat.

Hack Péter, a Transparency International Magyarország Tanácsadó Testületének tagja a bírák függetlenségéről és a bíróságok megítéléséről tartott előadást. Hangsúlyozta, hogy a bíróságok esélyét a közbizalom adja meg.

A reformokat illetően Lukács Zsuzsanna, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke bevezetőjében hozzátette

Ne csak figyelemmel kísérjük a változásokat, hanem legyünk részesei azoknak.

A konferencia résztvevői a kerekasztal-beszélgetés folyamán kiemelték, hogy véleményük szerint a valóságnak nem megfelelő, negatív kép él a bírákról, amit leginkább a hazai demokratikus intézményrendszer magas korrupciós kockázataival, a média pontatlan és torzító hatásával, valamint a jogegység hiányából fakadó, olykor ellentétes ítéleteknek tulajdonítottak. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy ha a bírák szakmailag kikezdhetetlenek, akkor még hibás döntés esetén sem nem merül fel a korrupció gyanúja.

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó hírek

A Transparency International Magyarország meggyőződése szerint a korrupció elleni fellépés záloga az lenne, hogy...
×