Skip to content

Nyomozás indult a Kisfaludy2030 Zrt-vel szemben

Nyomozás indult a Kisfaludy2030 Zrt-vel szemben

A TI Magyarország február elején tett feljelentést, miután a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) alá tartozó, és a hazai turisztikai szektort összességében százmilliárdos tételben támogató Kisfaludy2030 Zrt. nem teljesítette a céggel szemben született jogerős bírósági ítéletet, amely a szervezetünk által korábban közérdekűadat-igénylés útján kikért dokumentumok kiadására vonatkozik. A Budapesti Rendőr-főkapitányság március végén értesített arról, hogy elrendelte a nyomozást az ügyben, közérdekű adattal visszaélés vétség elkövetésének gyanúja miatt. 

Szervezetünk 2021. áprilisában nyújtott be közérdekűadat-igénylést annak kiderítésére, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonolta Hunguest Hotels szállodalánc, és a szintén kormányközeli Appeninn Hegyvidék Kft. miként jutott hozzá a rekordösszegű turisztikai támogatásokhoz. Emlékezetes: a korábban a Club Aliga fejlesztésében is érdekelt Appeninn 7 milliárdos állami appanázsban részesült, míg a Mészáros Lőrinc tulajdonolta Hunguest Hotels 17 milliárdos támogatást kapott.  

A felcsúti gázszerelőként indult Mészáros Lőrinc tulajdonában álló szállodalánc hivatalosan a Covid-járvánnyal járó, a turisztikai szektort sújtó gazdasági károk enyhítésére, és munkaerőmegtartásra kapta a közpénzmilliárdokat, ennek ellenére a dolgozóinak a jelentős részét a pandémia kitörését követően elbocsátotta. (Időközben az MTÜ a támogatások egy részét visszavonta, így a Club Aliga fejlesztését az Appennintől átvevő Hellnarik Hospitality a teljes, több mint 7 milliárd forintos támogatást, a Hunguest Hotels 4 milliárd forintot volt kénytelen visszafizetni az államkasszába). 

A bíróság a Kúriáig bezárólag minden fokon a TI Magyarországnak adott igazat. A Kisfaludy2030 Zrt.-t jogerős ítélet kötelezi arra, hogy adja ki az állami támogatások odaítélését megalapozó dokumentumokat. Az állami cég azonban ennek korántsem tett teljeskörűen eleget: a Hunguest szállodák és a Club Aliga támogatására vonatkozó anyagokat összesen 16 e-mailben, mintegy 7000 (értsd: hétezer) darab, oldalanként külön-külön befényképezett PDF-ben küldte el. Méghozzá oly módon, hogy a Kisfaludy2030 Zrt. a dokumentumokat egyenként feltöltötte a saját tárhelyére és külön jelszóval védett linkeken, 5 napon belül, egyetlen alkalommal tette letölthetővé a saját oldaláról. Ráadásul számos, az adófizetők által finanszírozott munkaórát fordítottak arra, hogy használhatatlanná tegyék a dokumentumáradatot. A rendelkezésre bocsátott iratok jelentős részét az adatszolgáltatást megelőzően olvashatatlanná tettek.  

Az adatkiadás ilyen módja nemcsak teljességgel észszerűtlen, de törvénysértő is volt, hiszen nem felelt meg a bíróság által a jogerős ítéletben előírt követelményeknek. Ezért a TI Magyarország előbb levélben szólította fel a Kisfaludy2030 Zrt-t a bírósági ítéletben foglaltak maradéktalan és minél hamarabbi teljesítésére. Ennek a kérésnek annyi eredményez volt, hogy a Kisfaludy2030 Zrt. megismételte az adatok kiadását, és ekkor már 15 napos letöltési idővel és a kitakarások, valamint miniatürizálás nélkül kaptuk meg az adatokat. A döntéshozók, bírálók személyét azonban még mindig titkolják. 

A BRFK március végén közölte hivatalosan a TI Magyarországgal, hogy az ügyben a közérdekű adattal visszaélés vétség elkövetésének gyanúja miatt tett feljelentésünk nyomán elrendelte a nyomozást. Mivel még mindig nem kaptunk meg minden kiadni rendelt adatot, kénytelenek leszünk végrehajtási eljárást is kezdeményezni.
 

Kapcsolódó oldalak

Nincsenek kapcsolódó oldalak
×