Skip to content

Beadvánnyal fordultunk az NMHH elnökéhez az MTI-ben működő cenzúra miatt

Beadvánnyal fordultunk az NMHH elnökéhez az MTI-ben működő cenzúra miatt

A Transparency International Magyarország beadványban fordult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közelmúltban hivatalba lépett elnökéhez, Koltay Andráshoz annak érdekében, hogy a médiahatóság vezetőjeként tegyen érdemi lépéseket a Magyar Távirati Irodában (MTI) zajló, évek óta fennálló cenzúra felszámolásáért. A Direkt36 oknyomozó portál által közölt belső dokumentumok alapján ugyanis az adófizetők pénzéből fenntartott közszolgálatinak nevezett médiumban dolgozók egyértelműen politikai okokból (ön)cenzúrára vannak kényszerítve minden olyan témában, amely a regnáló hatalom érdekeit sértené. 

A Direkt36 cikksorozatának a napokban megjelent első része alapján egyértelmű utasítások érkeznek a minisztériumokból, sőt egyenesen Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnökétől, Havasi Bertalantól az MTI munkatársaihoz. A kormányzati szereplőktől jövő, politikai töltetű igények áterőltetése egyértelműen szembe megy az újságírás alapvető szakmai minimumaival, és az MTI-re törvényileg vonatkozó pártatlanság elvével, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a beérkező “híreket” a legminimálisabb szerkesztés és változtatások nélkül kell kiadnia a Magyar Távirati Iroda munkatársainak. A leleplező írás alapján a cenzúra itt korántsem áll meg: a kormányzati politikusok programjairól, leginkább Orbán Viktor megszólalásairól és tevékenységéről csak is előre egyeztetett módon, előre megírt kérdések alapján szabad az MTI-ben híreket, beszámolókat közölni. 

Az oknyomozó portál vonatkozó második írása alapján az MTI befolyásos szereplői, a gyakran csak “pitbulként” emlegetett Németh Zsolt, az M1 csatornaigazgatója, illetve Bende Balázs vezető szerkesztő nem csak megszabják előzetesen, hogy mely témákkal szabad házon belül foglalkozni, hanem kész anyagokat is jelentősen átírnak, vagy egyenesen letiltanak a közléstől. A munkatársaktól érkező, a nyílt cenzúrára érkező belső felszólalásokat pedig cinikusan elhárítják. A Direkt36 birtokába került levelezések alapján nem jelenhetnek meg olyan hírek az MTI-nél, amelyek rossz fényben tüntetnék fel a kormányzatot, a kritikákat megfogalmazó civil szervezeteket, köztük a Human Rights Watch (HRW) és az Amnesty International (AI) anyagainak átvételét letiltották.  

Az MTI-n belüli cenzúra a hazai járványkezelésre is kiterjedt, méghozzá olyannyira, hogy az újságíróknak a vonatkozó írásaikat megjelenés előtt az ügyeletes vezető szerkesztőnek kellett továbbítaniuk előzetes ellenőrzés céljából. Egyebek mellett nem közölhetett hírt a Magyar Távirati Iroda arról, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői nem bíznak a kínai hatóságok Sinopharmról közzétett adataiban, illetve az orosz gyártású Szputnyik-V vakcina európai engedélyeztetésének megakadásairól sem számolhattak be.  

Erre mondjuk valóban rá is szorult az MTI, hiszen a Transparency International (TI) Magyarország által az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) ellen korábban sikerre vitt pernek köszönhetően kiderült: a Sinopharm és a Szputnyik-V vakcinák magyarországi felhasználását az OGYÉI a saját maga által felkért szakmai csapat szakvéleménye ellenére, egyértelműen politikai nyomásra engedélyezte. A két keleti vakcina hazai alkalmazásáról szóló szakmai döntések nyilvánosságra hozataláért azt követően indítottunk pert, hogy az OGYÉI megtagadta az általunk benyújtott közérdekadat-igénylés megválaszolását. A TI Magyarország jogerősen megnyerte a pert, ám az OGYÉI kisatírozta a nekünk átadott dokumentumok egy jelentős részét. Az OGYÉI törvényellenes tette ellenére mégis sikerrel jártunk, ugyanis Hadházy Ákos független parlamenti képviselő olvashatóvá tette a kitakart információkat. Az ügyben azóta foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt nyomoz a rendőrség. 

A Direkt36 által feltárt információk miatt a TI Magyarország beadványban fordult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökéhez. Úgy véljük, hogy a közszolgálatinak nevezett állami médiában a cenzúra nem pusztán felháborító, hanem jogsértő is, mivel a törvény a közszolgálati médiaszolgáltatás céljaként egyebek mellett a “kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős” hírszolgáltatást és tájékoztatást, az egyes eltérő vélemények ütköztetését, a megbízható tájékoztatáson alapuló, szabad véleményalkotáshoz való hozzájárulást, valamint a minőségi műsorkészítést írja elő. Ezért az NMHH elnökéhez intézett levelünkben arra szólítottuk fel Koltay Andrást, hogy szerezzen érvényt a törvényi előírásoknak, és ennek érdekében intézkedjen a Direkt36 által feltárt visszásságok kivizsgálása, valamint a felelősség és a jogkövetkezmények megállapítása érdekében. 

A Direkt36 cikkei nyomán a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának három ellenzéki tagja is levélben fordult a Médiatanácshoz, hogy a testület indítson vizsgálatot a tényfeltáró cikksorozatban nyilvánosságra hozott “közszolgálati” gyakorlat miatt. A Szabad Európa által korábban közölt cikksorozat alapján a szintén “közmédiának” nevezett Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) háza táján is az MTI-hez hasonló állapotok uralkodnak. A portál, amely az ügyben a vonatkozó információk nyilvánosságra hozataláért első fokon pert nyert az MTVA-val szemben, korábban szintén egy, a birtokába jutott hangfelvétel alapján beszámolt róla: Bende Balázs vezető szerkesztő az MTVA-n belül is politikai utasításokat adott az ott dolgozóknak a feldolgozható és tiltott témákról.  

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó dokumentumok

Kapcsolódó hírek

A demokratikus közéletnek, a közügyek szabad megvitatásának az alapja, hogy bárki hozzáférhet a közérdekű...
×