Skip to content

Állásfoglalás az OGP Akcióterv tervezetéről

Állásfoglalás az OGP Akcióterv tervezetéről

A Transparency International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért és a K-Monitor Közhasznú Egyesület a Magyarországnak a Nyílt Kormányzati Együttműködés elnevezésű nemzetközi kezdeményezés keretében teendő vállalásairól szóló akcióterv tervezetével (a továbbiakban: tervezet) összefüggésben továbbra is sajnálatosnak tartja, hogy korábbi javaslataik – minősített adatok bírói kontrollja, üzleti titok szabályozás, kormány-előterjesztések tervezeteinek nyilvánossága, stb. – nem kerültek figyelembevételre.

Rámutatunk arra is, hogy a korrupció elleni kormányzati intézkedésekről és a Közigazgatás Korrupció-megelőzési Programjának elfogadásáról szóló 1104/2012. (IV.6.) kormányhatározatra történő utalás nehezíti a tervezetben foglaltak értelmezhetőségét, hiszen az említett kormányhatározatban foglalt feladatok teljesítésére megállapított határidők eredménytelenül teltek el.

Az alábbiakban egyrészt kifejtjük a www.kormany.hu kormányzati portálon közzétett akcióterv egyes pontjaival kapcsolatos álláspontunkat (I.), illetve az OGP akciótervben foglalt vállalásokkal kapcsolatos korábbi javaslatainkat fenntartva a tervezetből kimaradt, de általunk továbbra is szükségesnek tartott vállalásokat (II.), végül összefoglaljuk az egyeztetésekkel kapcsolatos tapasztalatainkat (III).

A teljes állásfoglalás alább olvasható.

Kapcsolódó oldalak

×