Skip to content

Az Európai Központi Bank átláthatóságáról és elszámoltathatóságáról

Az Európai Központi Bank átláthatóságáról és elszámoltathatóságáról

Kétségbe vonja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kormánytól való függetlenségét az a jelentés, amelyet a Transparency International brüsszeli (európai uniós) irodája készített az Európai Központi Bank (ECB) átláthatóságáról és elszámoltathatóságáról. A tanulmány az ECB értékelése mellett röviden foglalkozik a magyar jegybank által létrehozott alapítványokkal (18. oldal).

A jelentés emlékeztet: 2016 márciusában a köztársasági elnöki vétó nyomán az Alkotmánybíróság az Alaptörvénnyel ellentétesnek találta az információszabadság-törvény módosítását, aminek a célja az alapítványi pénzköltések eltitkolása lett volna. A tanulmány a külföldi olvasók számára rávilágít arra, hogy az MNB egymilliárd eurónyi közpénzből tőkésített fel hat alapítványt, és – miként arra a Transparency International Magyarország számos, az ügyben sikerre vitt közérdekű adatpere, továbbá jelentése rámutat – ellenőrizetlenül folyatott ki százmilliókat korrupt célokra.

Az ECB korábban komoly aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az alapítványok nagy mennyiségben vásároltak magyar államkötvényeket, ami a monetáris finanszírozás uniós tilalmába ütközhet. Az EU szabályai szerint ugyanis a jegybank közvetlenül nem finanszírozhatja a költségvetést.

A TI-EU jelentésének az MNB-vel kapcsolatos része végezetül leszögezi: ez az eset mutatja a jegybanki függetlenség törékenységét, azt a helyzetet, amikor a túl erős végrehajtó hatalom tevőlegesen beavatkozik a központi bank ügyeibe, és annak forrásait indokolatlan célokra költi.

×