Skip to content

Az Európa Tanács főtitkára levélben fordult a kormányhoz az alkotmány védelmében

Az Európa Tanács főtitkára levélben fordult a kormányhoz az alkotmány védelmében

A Transparency International Magyarország az Eötvös Károly Közpolitikai Intézettel, a K-Monitor Közpénzfigyelő Irodával, a Magyar Helsinki Bizottsággal és a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezettel közösen az Alkotmánybíróság jogkörét érintő alkotmánymódosítással kapcsolatban levélben fordult az Európa Tanács Főtitkárához és a Velencei Bizottság állásfoglalását kérte. A Főtitkár megköszönte a civil szervezeteknek, hogy felhívták a módosításra a figyelmét és tájékoztatást kért a Kormánytól az alkotmányozási folyamattal kapcsolatban.

A Főtitkár Martonyi Jánoshoz írt levelében arra bátorította a kormányt, hogy az új alkotmány megalkotásakor támaszkodjon a Velencei Bizottság szakértelmére. Az Európa Tanács Főtitkára szerint az új alkotmány lehetőséget teremt az Alkotmánybíróság hatáskörét csökkentő legutóbbi módosítás átgondolására is.

Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkárának válaszlevele és a civil szervezetek által írt levél a lap alján elérhető.

Velencei Bizottság: A Jog a Demokráciáért Európai Bizottság – ismertebb nevén a megalakulásának helyszínéről elnevezett Velencei Bizottság – az Európa Tanács alkotmányozási kérdésekben tevékenykedő tanácsadó szervezete. 1990-ben történt megalapítása óta a Bizottság vezető szerepet játszik a hagyományos európai alkotmányozási normáknak megfelelő alkotmányok elfogadásában.

A Bizottság hivatalos honlapja: www.venice.coe.int

Levél az Európa Tanács főtitkárának

  1. november 5.

A Transparency International Magyarország több civil szervezettel együttműködve levélben kérte az Európa Tanács VelenceiBizottságának állásfoglalását az Alkotmánybíróság jogörét érintő alkotmánymódosítással kapcsolatban.

Tekintettel arra, hogy a korrupció elleni küzdelem csak jogállami és demokratikus keretek között értelmezhető, valamint arra, hogy a Velencei Bizottság küldetése a jogállami normák érvényesülésének felügyelete, a Transparency International nemzetközi fórum véleményét kéri a tervezett törvénymódosítással kapcsolatban azzal a céllal, hogy a Magyarországra vonatkozó nemzetközi kötelezettségek értelmezése révén segítsük az országgyűlési képviselők munkáját.

A levél magyarul és angolul alább található.

×