Skip to content

Átláthatóbban kellene működnie a világ legnagyobb vállalatainak

Átláthatóbban kellene működnie a világ legnagyobb vállalatainak

A Transparency International ma nyilvánosságra hozott jelentésében a 105 legnagyobb multinacionális vállalat korrupcióellenes elkötelezettségét vizsgálta. Bár a jelentés szerint a vállalatok némi fejlődést mutatnak a korrupcióellenes programjaikról való beszámolás tekintetében, még mindig sokkal többet tehetnének a működésük átláthatósága érdekében.

A multinacionális vállalatok szerepe sokkal jelentősebb kellene legyen a korrupcióellenes küzdelemben. „Miközben a 2008-as, súlyos gazdasági válságból igyekszik talpra állni a világ, a vállalatvezetők kötelessége a korrupció megfékezése” – mondta Huguette Labelle, a Transparency International elnöke.

A norvég Statoil kapta a legtöbb pontot

A jelentés a vállalatokat egy 0-10-es skálán értékelte, ahol a 0 a legkevésbé, a 10 a leginkább átlátható. A pontszámokat az alapján adták, hogy mennyire nyilvánosak az információk a vállalat korrupcióellenes programjáról, szervezeti felépítéséről, és hogy mennyire teszik publikussá a pénzügyi adatokat azokban az országokban, ahol működnek.

A Transparency International 2008-as, hasonló jelentéséhez képest a cégek fejlődtek a korrupcióellenes programjaik nyilvánosságának tekintetében. A legmagasabb pontszámot, 8,3-at a norvég Statoil vállalat érte el, mivel működésének mind a 37 országában jelentős mennyiségű információt közöl a korrupcióellenes programjairól, a leányvállalatairól, a bevételeiről és a befizetett adókról.

A pénzügyi vállalatok nagyon gyengén teljesítenek

A jelentés szerint a bankok és biztosítótársaságok működése a transzparencia szempontjából nagyon gyenge, annak ellenére, hogy az átláthatatlan szervezeti struktúrák nagy szerepet játszottak a gazdasági válság kialakulásában, és hogy azóta komoly erőfeszítések történtek az átláthatóbb működés érdekében a bankszektorban. A jelentésben vizsgált 24 pénzügyi vállalat átlagosan 4,2 pontot ért el.

Ha az ország-szintű pénzügyi információk nem nyilvánosak, nehéz megítélni, hogy a fejlődő országokban egy adott vállalat működése milyen befolyással van a kormányzatra. A tapasztalat azt mutatja, hogy ha egy vállalat beszámolásra kötelezett, érdekeltté válik abban, hogy egy átláthatóság iránt elkötelezett vezetőséget alakítson ki, és hogy fejlessze a korrupcióellenes rendszerét” – nyilatkozta Jermyn Brooks, a Transparency International Üzleti Tanácsadó Testületének elnöke.

Az átláthatóság hiánya miatt nem tudjuk, egy adott vállalat például hol szerzi a nyereségét, hol fizet adót, hozzájárul-e politikai kampányokhoz. A jelentés szerint a vizsgált vállalatok háromnegyede nem hozza nyilvánosságra, hol vannak bejegyezve a leányvállalatai, és körülbelül a felük nem közöl semmilyen adatot a politikai hozzájárulásaikról.

Lesújtó magyar adatok

Magyarországon a vizsgált 105 vállalatból 51-nek van leányvállalata. Ezek közül csak három, az Allianz, a Deutsche Telekom és az SAP tesz nyilvánosan elérhetővé információkat a bevételeiről. A befizetett társasági adóról egyetlen vizsgált cég sem közöl adatokat Magyarországon. Ezek a lesújtó adatok a többi közép-európai országban is körülbelül azonosak.

A Transparency International arra kéri a vállalatokat, hogy küzdjenek a korrupció ellen az antikorrupciós programjaik, a szervezeti felépítésük és a pénzügyi mozgások nyilvánosságra hozatalával.

Az állampolgárok csak ezen információk ismeretében kaphatnak képet arról, hogy mennyi pénz kerül az állami költségvetésbe, ez pedig a kormányzati számonkérhetőség kulcseleme a világon mindenhol

– mondta Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezetője”.

A döntéshozóknak olyan jogszabályi környezetet kellene teremteniük, amely biztosítja mindazon cégek átláthatóságát, amelyek exporttámogatásokra pályáznak, vagy állami közbeszerzési eljárásokon indulnak. A befektetőknek meg kellene követelniük a cégek üzleti jelentéseinek átláthatóságát, hogy egy etikusabb, fenntarthatóbb gazdasági növekedést és hatékony kockázatkezelést biztosítsanak.

Kapcsolódó hírek

A „Transparency in Corporate Reporting (TRAC)” azaz a vállalati jelentéstétel átláthatósága a Transparency International...
×