Skip to content

Átláccó Fesztivál 2010 – a szervezet a korrupcióellenes világnapon elindította jogsegélyszolgálatát

Átláccó Fesztivál 2010 – a szervezet a korrupcióellenes világnapon elindította jogsegélyszolgálatát

A december 9-én nyilvánosságra hozott Globális Korrupciós Barométer szerint a magyarok hajlandóak jelenteni a korrupciós eseteket, de hiányzik a megfelelő védelem a közérdekű bejelentők számára. A Transparency International Magyarország (TI) nemzetközi konferenciát rendezett a kormány részvételével a Korrupcióellenes Világnapon, hogy bemutassa a legjobb külföldi gyakorlatokat, miként védhetőek meg hatékonyan a bejelentők.

Hiányzik a megfelelő védelem

A közérdekű bejelentő állását, egzisztenciáját és akár életét kockáztatja annak érdekében, hogy fényt derítsen olyan visszaélésekre, amelyek az egész társadalmat veszélyeztetik. A jogszabályoknak valódi védelmet és garanciákat kell biztosítaniuk a közérdekvédők számára, azaz a bejelentőt nem menthetik fel állásából, nem lehetetleníthetik el a megélhetését, munkavégzését, a bejelentést pedig valódi, alapos és objektív vizsgálatnak kell követnie. Magyarországon a tisztességes eljárás védelméről szóló törvény megfelelő törvényi rendelkezéseket tartalmaz, azonban hiányzik a végrehajtási jogszabály és nincs megfelelő intézmény a bejelentések fogadására és azok kivizsgálására.

Merj Tenni! korrupciós jogsegélyszolgálat indul

A sikeres közérdekű bejelentői rendszerek mindenkori alapját azok az állampolgárok jelentik, akik, ha korrupciót tapasztalnak, nem félnek a megfelelő szervek, intézmények vagy személyek bevonásával jogszerűen fellépni. Ez a fajta civil öntudatosság elengedhetetlen egy ország átlátható működéséhez. A Transparency International Magyarország támogatni és segíteni kívánja a közérdekű bejelentéseket, ezért elindította korrupciós jogsegélyszolgálatát. Ennek részeként indult el a TI merjtenni.hu oldala, mely hasznos információkat tartalmaz arról, hogy egy adott területen milyen szervhez és hogyan fordulhat a bejelentő. Ezen kívül a TI számos ügyvédi irodával működik együtt pro bono alapon, akikkel személyes jogi tanácsadást és akár jogi képviseletet is nyújt a korrupció ellen tenni akaró állampolgárok számára.

MERJ TENNI Jogsegélyszolgálat

honlap: www.merjtenni.hu
e-mail: jogsegely@transparency.hu

2. Átláccó Fesztivál

A Korrupcióellenes Világnap alkalmából a Transparency International Magyarország nagyszabású fesztivált rendezett, melynek keretében szakmai konferencián nemzetközi szakértők ismertették a közérdekű bejelentők rendszerét és a legjobb külföldi gyakorlatokat. A konferencia után este hat órától kihirdették a Merj tenni! plakát-és logópályázat díjazottjait, majd este 9 órától az A38 hajóra várták a szervezők a fiatalokat, ahol Zagar koncert után közös sípolással fújták ki a korrupciót. (Képek a fesztiválról ide kattintva elérhetőek.)

Több, mint 200 pályamű érkezett

A Transparency International Magyarország logó-és plakátpályázatot hirdetett a Merj Tenni Jogsegélyszolgálatához, amelyre több, mint 200 pályázat érkezett. Az Átláccó Fesztivál keretében a díjkiosztó ünnepségen bemutatták a nyerteseket és a díjazott pályaműveket.  A plakátpályázat támogatója a Norvég Nagykövetség és a Telenor volt.

A díjazottak:

I. díj logó – megosztott: Tiborcz Dávid – 250.000 Ft

1dijlogo
I. díj plakát – megosztott: Herbszt László és Breuer András – 250.000 Ft

141
II. díj plakát: Majtényi Máté – 200.000 Ft

113
III. díj plakát: Szabó Márton – 100.000 Ft

3dijplakat

A legjobb alkotások ide kattintva elérhetőek.

Kapcsolódó hírek

A Korrupcióellenes Világnapot minden év december 9-én rendezik az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményének 2005....
A Transparency International Magyarország fontosnak tartja a társadalmi szemléletformálást és a fiatalok oktatását, aktivizálását...
×