Skip to content

Kisfilmmel és jazz zenével a korrupció ellenes világnapon

Kisfilmmel és jazz zenével a korrupció ellenes világnapon

„Átláccó Fesztivál” címmel a Transparency International Magyarország december 9-én oktatási-kulturális programsorozatot rendezett a Korrupcióellenes Világnap alkalmából. Az „Átláccó Fesztivál” programjainak célja az volt, hogy fiatalabb közönség is megismerje a szervezet korrupció-ellenes tevékenységét, és később akár önkéntesként is támogassa szervezetünket” – mondta Alexa Noémi, a Transparency International vezetője.

A szerdai programsorozat egy nyitott műhelybeszélgetéssel indult a Hallgatói Információs Központban. A beszélgetés címe Civil kontroll – A civil szervezetek, a lakosság és a sajtó összefogása egy átláthatóbb közéletért, melyen részt vett Siri Ellen Sletner norvég nagykövet és Siri Gedde-Dahl oknyomozó újságíró.

Kisfilmpályázat díjátadó és fogadás

A Transparency International az „Átláccó Fesztivál” alkalmából győztest hirdetett a szervezet által indított kisfilmpályázaton. A díjátadóval egybekötött fogadáson Bajnai Gordon miniszterelnök, Robert Milders, a Holland Királyság nagykövete, Kovács Árpád az Állami Számvevőszék elnöke és Kecskés Karina színésznő is részt vett.

A zsűri meghozta döntését – íme a három legjobb alkotás

I. díj Széphelyi Júlia: Átláccó c. kisfilm – 500.000 Ft.
II. díj Kemény Eszter és Molnár Dániel: Megálló c. kisfilm – 150.000 Ft.
II. díj Ruszty Balázs: Walzer c. kisfilm – 150.000 Ft.

A legjobb kisfilmek itt láthatóak: http://daazo.com/channels/atlacco-47/films

A zsűri tagjai Török Ferenc filmrendező, Kecskés Karina színésznő, Robert Milders a Holland Királyság nagykövete, Bojár Gábor, üzletember és Török András arts&business szakértő voltak.

Török Ferenc filmrendező szerint, Széphelyi Júlia „Átláccó” című kisfilmje a fiataloknak szól, a fiatalok nyelvén. Olyanoknak, akikben még van remény arra, hogy másképp viszonyuljanak a megfogalmazott problémához. „Humorral és játékossággal teszi mindezt, és nem a reklámfilmek megszokott nyelvén, hanem sokkal eredetibb módszerrel, gondolattal.”

A második helyen holtverseny alakult ki.  „A Megálló című film nekem azért tetszett nagyon, mert azt érzékeltetni, hogy jó érzés nem korruptnak lenni.” – jegyezte meg Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke.

Robert Milders, a Holland Királyság nagykövete úgy véli, hogy ez a film elsősorban a fiataloknak szól. Ők az a célcsoport, akiknél leginkább létfontosságú a korrupció-mentes gondolkodás elsajátításának fejlesztése – mondta.Török András, a Summa Artium igazgatója úgy véli, Ruszty Balázs Walzer című kisfilmje azért emlékezetes, mert a korrupciót, mint egy meglepően sok szemből álló láncolatot mutatja be. „Nagyon egyszerű eszközökkel elkészített, nagyon hatásos film”.

A zsűri egyöntetű véleménye, hogy a pályázatra beérkezett legtöbb alkotás csak egyszerűen bemutatja a korrupciót, a jól megszokott példákkal, ám ezek a filmek túlmutatnak ezen. Fantázia, játékosság és eredetiség jellemzi a győztes alkotásokat. Fontos, hogy a fiatalokat szólítja meg, rájuk hat elsősorban. Egy társadalmi szemléletváltás elérése akkor a legsikeresebb, ha a fiatal generációt célozza meg. Ezek a filmek pedig pontosan ezt teszik.

„Nem lehetett könnyű helyzetben a zsűri, sok remek film született. Örülök, hogy a díjazott filmek pozitív végkicsengéssel zárulnak, épp az lenne ennek a napnak az üzenete, hogy mindannyian tudunk tenni a korrupció ellen” – tette hozzá Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.

Jazz a Gödörben

A Korrupció Ellenes Világnap záróakkordjaként a Gödör Klubban 20.30 órakor újra levetítették a nyertes kisfilmeket, utána pedig Szakcsi Trió koncertjén mulathatnak mindazok, akik ellátogattak a helyszínre.

Kapcsolódó hírek

A Korrupcióellenes Világnapot minden év december 9-én rendezik az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményének 2005....
A Transparency International Magyarország fontosnak tartja a társadalmi szemléletformálást és a fiatalok oktatását, aktivizálását...
Merülj el a korrupciógyanús közbeszerzésekben és nyerj egy drónt! 2016. 02. 29. A Red Flags a...
×