Skip to content

Az ÁSZ ismét szelektíven büntet

Az ÁSZ ismét szelektíven büntet

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a február 20-án közzétett részjelentésében a 2022-ben Márki-Zay Pétert miniszterelnöknek jelölő hat ellenzéki pártot fejenként 43,5 millió forintos pénzbüntetéssel sújtotta, és ugyanekkora összeggel csökkentette a pártok a központi költségvetésből juttatott támogatását. Így a politikai szervezeteket összesen 523 millió forintos bírsággal sújtotta az ÁSZ. Azonban, ahogy az állami szerv is jelezte, mivel egy részjelentésről van szó, az ellenzéki pártokra további, akár 450 milliós bírság is kinézhet – persze fejenként. 

Egyúttal kiemelnénk az ÁSZ részjelentésének egy sokatmondó részletét: „természetesen az ellenőrzött szervezetek nincsenek elzárva attól, hogy amennyiben nem osztják a fenti okfejtéseket (mármint, hogy a bírságot méretre és parlamenti súlyra tekintet nélkül egyenlő arányban terítsék az ellenzéki összefogásban résztvevő pártok között), úgy igényüket egymás ellen jogi úton érvényesítsék.”

Vagyis az Állami Számvevőszék nem pusztán nagy, fejenként több tíz milliós büntetéssel sújtja az ellenzéki pártokat, hanem még fel is ajánlja, hogy ne az ÁSZ döntését bírálják, hanem – ha már jogorvoslatnak helye a döntéssel szemben nincs – akkor essenek egymásnak, hogy ki mekkora részt fizessen be a büntetés teljes összegéből.

Nagyon helyesnek tartanánk, amennyiben a számvevőszék végre teljeskörűen vizsgálná ki a pártok körül működő civil szervezetek szerepét a politika finanszírozásában. Az azonban mindennél kiábrándítóbb, hogy az ÁSZ, méghozzá nem először és feltételezhetőleg nem is utoljára, a NER ökleként viselkedve kizárólag az ellenzéki oldal pénzügyi szabálytalanságait vizsgálja és szankcionálja.

Ezzel szemben a Fidesz-KDNP és a fiókszervezetként működő Civil Összefogás Fórum (CÖF), valamint a kormánypárti üzeneteket több milliárd forintos adófizetői pénzből harsogó Megafon zavartalanul szeghetik meg a szabályokat. A két politikai oldal pénzügyi machinációi között csak a pénz forrása tesz különbséget: az ellenzék külföldről származó pénzekkel, a Fidesz-CÖF hazai, döntően adóforintokkal fedezi a kampányait. 

Az Állam Számvevőszék egészen arcpirító érvelésel védte meg a CÖF-öt és a Megafont. Az állami szerv érvelése szerint  „alapjog a véleménynyilvánítás szabadsága, ebből következően pedig a választási kampányban kampánytevékenységet folytató jogi személy még nem feltétlen valósít meg egyidejűleg tiltott párttámogatást is.” 

Azaz amíg az ellenzéki pártok tiltott párt- és kampányfinanszírozásban vesznek részt, a CÖF és a Megafon csupán az alapvető jogával, a véleménynyilvánítás szabadságával él.

A Transparency International Magyarország sajnos évek óta hiába kéri az ÁSZ-t arra, hogy a kormányoldali szabálytalanságokat is vizsgálja ki és büntesse meg a felelősöket. Pártos eljárásával az ÁSZ a függetlenség és az igazságosság látszatára sem ad.

Címkék: Kamupártok

Kapcsolódó oldalak

Nincsenek kapcsolódó oldalak
×