Skip to content

Áder János vétója – a minimumot tette meg

Áder János vétója – a minimumot tette meg

A Transparency International Magyarország örömét fejezi ki amiatt, hogy Áder János köztársasági elnök megvétózta az információszabadság törvény módosítását.

A Transparency International Magyarország (TI) és a tiltakozásban részt vevő többi civil szervezet (a K-monitor és a Társaság a Szabadságjogokért), valamint az atlatszo.hu portál az információszabadság elleni brutális támadásnak tekintette a Cser-Palkovics András és Vas Imre által jegyzett törvényjavaslatot. A T/10904. számú egyéni képviselői indítvány az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXll. törvény módosításával jelentősen megnehezítette volna a polgárok közérdekű adatokhoz való hozzáférését.

A módosítás kivonta volna az információszabadság törvény hatálya alól a külön törvényben szabályozott adat megismerést. Ennek hatására például a botrányos dohánytrafik pályázat ügyében csak a koncessziós törvény által nyilvánossá minősített ún. bírálati emlékeztetők lettek volna hozzáférhetők. A lényegi információt tartalmazó trafik üzemeltetési üzleti terveket és a bírálók nevét azonban soha nem tudtuk volna meg. Vagyis soha nem tudtuk volna meg, hogy a haverok, rokonok hogyan nyerték meg a biztos nyereséget adó üzemeltetési jogot.

Ennél is durvább lett volna azonban a visszaélésszerűnek nevezett adatigénylésre vonatkozó szabályozás. A módosítás értelmében a közérdekű adatot kezelő szervezet nem mindig lett volna köteles teljesíteni az adatkérést. Megtagadhatta volna az adatkérést, ha az adatok kiadása az állami ellenőrző szervek „ellenőrzési jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű” adatbetekintést eredményezne. Ez lehetővé tette volna az adatok önkényes visszatartását is. Akár egy egysoros levéllel is elutasíthatták volna az adatkérést, amiben leírják, hogy túlságosan elfoglaltak ahhoz, hogy kiadják az adatokat.

Áder János köztársasági elnök politikai vétója a TI és a többi aláíró szervezet kritikájával összecsengő észrevételekkel küldte vissza a módosító törvényt az Országgyűlésnek. Az örömünk azonban nem felhőtlen. Bátrabb lett volna, ha az elnök úr egyből az Alkotmánybírósághoz fordul és kéri a módosító törvény előzetes normakontrollját.

A puha vétó miatt most újra a T. Háznak kell döntenie. Ezúton hívjuk fel a módosító javaslat előterjesztőinek és az azt megszavazó képviselőknek a figyelmét, hogy a jövőben sem fogjuk tétlenül szemlélni az információszabadság korlátozását. Ezért arra kérjük őket, hogy esküjükhöz híven, a közjót szem előtt tartva álljanak el az információszabadság korlátozására irányuló szándékuktól. A közérdekű adatokhoz való szabad és teljes hozzáférés joga nélkül nagymértékben romlanak a hatalom számon kérésének az esélyei. Ez senkinek sem jó, aki hosszú távra, becsületesen gondolkozik. Sem a polgároknak, sem a politikusoknak.

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó hírek

A demokratikus közéletnek, a közügyek szabad megvitatásának az alapja, hogy bárki hozzáférhet a közérdekű...
×