Skip to content

A választásokat követően is kitartóan és kérlelhetetlenül küzdünk a rendszerszintű korrupció felszámolásáért

A választásokat követően is kitartóan és kérlelhetetlenül küzdünk a rendszerszintű korrupció felszámolásáért
Bár az EBESZ által küldött nemzetközi megfigyelőcsapat jelentésére még várni kell, a rendelkezésre álló információk és a TI Magyarország által régóta hangoztatott tények alapján már most is kijelenthető, hogy – miként az előző két országgyűlési választás – a mostani is messze volt attól, amit szabadnak és tisztességesnek lehessen nevezni.
 
A pálya még a korábbiakhoz képest is meredekebben lejtett a kormányoldal javára. A választás előtt mutattuk ki, hogy nyolcszoros túlerőben volt a Fidesz és az állami propaganda plakátkampánya az ellenzékkel szemben. Milliárdos pénzesőben végrehajtott stiklikkel folyamatosan tombolt a kampánykorrupció; ami tetézte a választói körzetek – sok évvel ezelőtti – átrajzolásának, valamint annak a hatását, hogy a hatalom előnyben részesítette a környező országok magyar állampolgárait a Nyugaton élő magyarsággal szemben, nem beszélve a múlt héten konstatált levélszavazat-égetésről Erdélyben, amivel kapcsolatban az illetékes magyar szervek egyszerűen széttárják a kezüket…
 
És persze ne feledkezzünk meg a propagandaszócsőként funkcionáló állami médiáról, és arról a több tucat független és ellenzéki sajtótermékről, amelyeket a közhatalom így vagy úgy bedarált, vagy megszüntetett az elmúlt években. Az állami intézmények már csaknem egy évtizede elveszítették szakmai autonómiájukat és kormányzati-haveri érdekeket szolgálnak, nem pedig a közjót. Mindez együtt az esélyegyenlőség írmagját is kiirtotta a 2022-es választási küzdelemből.
 
A választók jelentős részét – egyértelmű többségét – mindez láthatóan hidegen hagyja. Hiába vált nyomasztóvá és rendszerszintűvé az állami korrupció, a tegnapi eredmény (is) azt mutatja, hogy a többség ezt tolerálja vagy bocsánatos bűnnek tekinti.
 
Miként eddig, úgy ezután is, a TI Magyarország tény- és értékalapon tárja fel, elemzi és üldözi a korrupciót. A választási eredmény a missziónkat nem befolyásolja. Továbbra is kérlelhetetlenül tesszük majd közszemlére a közpénzügyi visszaéléseket és fehérgalléros korrupciót, bárki is követi el azokat.

Kapcsolódó hírek

„A kormány nagy horderejűnek szánt korrupció elleni lépésként kidolgozta a közérdekű bejelentők védelmét szabályozó...
KÖZBESZERZÉSI RENDSZER – A szektor szerepe a NIS-ben A közbeszerzés, a vele járó hatalmas...
A politikai pártok választási kampányainak a finanszírozása Magyarországon a rendszerváltozás óta megoldatlan probléma, egyben...
×