Skip to content

A TI Magyarország Soma-díjjal jutalmazta a ferencvárosi korrupció feltárását – Sajtóközlemény

A TI Magyarország Soma-díjjal jutalmazta a ferencvárosi korrupció feltárását – Sajtóközlemény

Ács Dániel, a 444.hu újságírója nyerte a 2017. év legjobb oknyomozó újságírójának járó Gőbölyös Soma-díjat. Az egymillió forinttal járó elismerést a Transparency International Magyarország adományozta a győztesnek, a díjátadóra csütörtök este került sor Budapesten.

Budapest, 2018. január 11. A Transparency International Magyarország által felkért szakmai zsűri a beérkezett tizenkilenc pályamunka, köztük számos cikksorozat közül a 444.hu újságírójának a ferencvárosi önkormányzatban zajló rendszerszintű korrupciót leleplező cikksorozatát ítélte a legjobbnak. A pályázatok elbírálásának három fő kritériuma: az oknyomozó munka mennyisége és minősége, a téma relevanciája, továbbá a közérthetőség.

A 444.hu hét írásból álló cikk- és videósorozata többek között azt mutatja be, hogy miként húztak hasznot a IX. kerületi képviselők, az önkormányzat cégvezetői, valamint a rokonaik a helyi ingatlanpanamázásokból. Ács Dániel a korrupció mögötti személyi háló feltárásával ismerteti meg a közvagyon magáncélú felhasználásának ferencvárosi modelljét. A 444.hu oknyomozásának eredményeként megtudhatjuk, hogy a korrupció és a helyi közpénzek lenyúlása a nagykoalíciós árokbetemetés eszközéül szolgált.

Ács Dániel a január 11-i díjátadó ünnepségen vette át az oklevelet és a díjjal járó egymillió forintos pénzjutalmat.

„Kevesen gondolnak úgy a nyomozó újságírásra, mint össztársadalmi befektetésre. Az nyomozó újságírók többnyire olyan visszaéléseket tárnak föl, amelyeken sokan veszítenek valamennyit, s kevesek nyernek – tisztességtelen módon – igen sokat. A nyomozó újságírók munkája nagyban hozzájárul a köz veszteségeinek csökkentéséhez, ezt még azoknak is el kell ismerni, akik általában szkeptikusan tekintenek a korrupció elleni küzdelem bármely formájára. Vajon mennyit lopnának a tolvajok, ha egyáltalán nem éreznék tettük nyilvánosságra kerülésének kockázatát? A nyomozó újságírók a köz rosszul megfizetett hősei. A Soma-díjjal – amellett, hogy Gőbölyos Somának állítunk emléket – ezen a helyzeten szeretnénk a magunk szerény eszközeivel segíteni” – hangsúlyozta a díjak átadása előtt Lőke András, a Transparency International Magyarország Alapítvány kuratóriumának elnöke.

*

A SOMA-díjról

Immár 16. alkalommal adták át Magyarország legrangosabb oknyomozó újságírói díját, amelyet a fiatalon elhunyt tényfeltáró újságíró, Gőbölyös József Soma tiszteletére alapítottak barátai 2001-ben. A díjat 2016-tól, vagyis idén már harmadik alkalommal, a Transparency International Magyarország menedzseli és adja át, és a díjjal járó, egymillió forint összegű pénzjutalmat is a Transparency International Magyarország finanszírozza.  A díj odaítéléséről négyfős zsűri dönt, amelynek tagjai a korábbi évekhez hasonlóan Balogh Ákos Gergely, a Mandíner alapítója; Lőke András, az Ittlakunk.hu alapító tulajdonos-főszerkesztője, a Transparency International Magyarország Alapítvány kuratóriumának elnöke; Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója, a Figyelő korábbi főszerkesztője és Urbán Ágnes a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető docense.

További kérdések: Sebestyén Diána 06 70 409 7277 diana.sebestyen@transparency.hu

Kapcsolódó oldalak

Nincsenek kapcsolódó oldalak
×