Skip to content

A Transparency International Magyarország 10. születésnapja

A Transparency International Magyarország 10. születésnapja

2016. december 9-én, a korrupcióellenes világnapon a Transparency International Magyarország (TI) nagyszabású programsorozatot rendezett a szervezet 10. születésnapja alkalmából az A38 Hajón. Integritásról szóló konferencia, kiállítás és jótékonysági aukció is volt.

Az integritás fontossága a korrupcióellenes küzdelemben

Martin József Péter, a TI ügyvezető igazgatója köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország az integritás területén sajnos nem áll jól.

Az állami intézményrendszer ma Magyarországon sok esetben részrehajlóan és átláthatatlanul, nem eléggé elszámoltathatóan működik. Az állami intézmények közül nem ritkán azok is a kormány meghosszabbított karjaként működnek, amelyek eredeti rendeltetése éppen a végrehajtó hatalom kontrollja lenne

– mondta az eseményen Martin József Péter.

Az ügyvezető igazgató teljes beszédét ide kattintva olvashatja el.

Az eseményen felszólalt Gajus Scheltema, Hollandia budapesti nagykövete is, aki beszédében gratulációját fejezte ki a TI Magyarország 10 születésnapja alkalmából, majd Tölgyessy Péter „Normakerülés és korrupció rendszere Magyarországon” c. beszéde indította a napot.

A politikai elemző nagyívű elemzésben rajzolta fel a korrupció magyarországi történetét  I. Ferenc József magyar királytól Orbán Viktor miniszterelnökig. Orbán Viktor rendszeréről azt mondta:

„Ami most zajlik, az államosított korrupció. Ebben már egybefolyik a közigazgatás és a hatalmi-politikai tényező.”

Arról is beszélt, hogy a mostani rendszerben a hatalom megpróbálja kiszorítani a „régieket”, és a táboron belül elhiszik, hogy ez a magyar felemelkedés útja, mindenki más viszont a létező legnagyobb korrupciónak tekinti.

Tölgyessy államosított korrupcióról beszélt, ráadásul a magyarok többsége nem hisz a tehetségben, a szorgalomban, hanem inkább hisz egy állami rezsicsökkentésben. Mégis, ő azon az állásponton van, hogy a reményt, hogy ez az ország egyszer nyugati és polgári lesz, fenn kellene tartani.

„Magyarországnak egy új, polgárosodási vízióra volna szüksége”

– zárta előadását Tölgyessy Péter.

A teljes beszédet itt nézheti meg:

A konferencia első szekciójának keretében a közszektor integritásának megőrzése került fókuszba. A résztvevők között volt Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Németh Erzsébet, az Állami Számvevőszék számvevő igazgatója, Terry Lamboo, a Holland Belügyminisztérium vezető tanácsadója, Boda Zsolt, az MTA Politikatudományi Intézet igazgatója és Martin József Péter, a TI ügyvezető igazgatója. A beszélgetést Burai Petra, a TI kutatási igazgatója moderálta.

Az integritási szabályzatunk olyan, mint egy lovagi páncél, egyszerre védi és korlátozza is a bírókat.”

– mondta beszédében Handó Tünde.

Majd Németh Erzsébet az ÁSZ képviselője számolt be a Számvevőszék integritás erősítéséről szóló projektjükről. A konferencián némi vita alakult ki a TI ügyvezető igazgatója és az ÁSZ igazgatója között arról, hogy a Számvevőszék miért a kéményseprő-ipari szolgáltatásokat és a parlagfű elleni védekezést vizsgálja, és miért nem például a jegybanki alapítványokat, Paks II.-t, vagy a párt- és kampányfinanszírozást. A TI szerint az ÁSZ tartózkodik az olyan ügyektől, amelyek a kormánypártoknak árthatnak.

Korrupciós esetek feltárása az információszabadság védelmét szolgáló jogi eszközök és bírósági perek segítségével

A második szekcióban az információszabadság témájával foglalkoztak a meghívott szakértők és újságírók. Boros Kriszta, az RTL Klub szerkesztő-műsorvezetője által vezetett beszélgetésen jelen volt Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Pető Péter, a Népszabadság volt főszerkesztő-helyettese, Pethő András, a Direkt36 újságírója és Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

A TI jogi igazgatója az eseményen beszámolt egyebek mellett arról is, hogy a szervezet a korrupciós eseteket az információszabadság védelmét szolgáló jogi eszközök és bírósági perek segítségével tárja a nyilvánosság elé. Jelenleg is több mint egy tucat ilyen bírósági eljárás van folyamatban különböző kormányzati és önkormányzati intézmények, illetve gazdasági érdekeltségeik ellen. A TI számos sikert könyvelhetett el a közérdekű adatokkal kapcsolatos perekben, fontos információkat hozott nyilvánosságra, egyebek mellett így járul hozzá a közélet tisztulásához.

A 10 évre reflektálva a TI kortárs kiállítást és jótékonysági aukciót szervezett

A Transparency International Magyarország működésének 10. évfordulóját ünneplő kiállításon és jótékonysági aukción 10 művész 10 alkotása volt megtekinthető az A38 Hajón. A művek az elmúlt évek, évtizedek hazai és nemzetközi politikai és társadalmi folyamatait interpretálták a kortárs képzőművészet nyelvén. Reflektálva a Transparency International munkájára és képviselt értékeire a munkák az átláthatóság, integritás, szolidaritás, demokrácia és a függetlenség témáit járták körül.

Kiállító művészek voltak: Baglyas Erika, Birkás Ákos, Borsos Lőrinc, Bukta Imre, Eperjesi Ágnes, Felsmann István, Gróf Ferenc, Kaszás Tamás, Nemes Csaba és Szalay Péter.

Az alkotásokat az online katalógusban ide kattintva tekintheti meg.

A műveket december 9-én este tartott jótékonysági aukción meg is lehetett vásárolni. A Winkler Nóra által vezetett eseményen 10 műből 7 el is kelt, a  vevők minden egyes alkotás megvásárlásával a korrupció elleni küzdelmet támogatták, mivel a művészek és a galériák az aukció bevételének 50%-át a Transparency International Magyarországnak ajánlották fel.

Videó az eseményről:


Kapcsolódó hírek

Megengedhetetlen, hogy korrupt célokra használják az uniós forrásokat  A jogállami normák magyarországi érvényesülését és...
Magyarország kilépett a Nyílt Kormányzati Együttműködésből – így ünnepli a kormány 2016-ban a korrupció...
A Korrupcióellenes Világnapot minden év december 9-én rendezik az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményének 2005....
A Transparency International Magyarország fontosnak tartja a társadalmi szemléletformálást és a fiatalok oktatását, aktivizálását...
×