Skip to content

A Transparency International korszerűsítette a Korrupció Érzékelési Index módszertanát

A Transparency International korszerűsítette a Korrupció Érzékelési Index módszertanát

A mai napon a Transparency International közzétette korszerűsített módszertanát a 2012. évre vonatkozó új Korrupció Érzékelési Indexre (CPI 2012), amely az 1995-ben kialakított CPI modernizálása. Közel két évet vett igénybe a korábbi CPI felülvizsgálata és az új metodika és adatforrások kialakítása.

A Transparency International Korrupció Érzékelési Indexe (Corruption Perception Index) 1995-ben került kialakításra, amely a közszférában a korrupció érzékelt mértéke alapján rangsorolja az országokat az egész világon.  A Korrupció Érzékelési Index egy összetett mutató, amely különböző független és elismert intézetek által készített szakértői felmérések korrupcióval kapcsolatos adataira épít. A CPI a világon a legszélesebb körben használt korrupciós mutató.

Újdonság, hogy a 2012 decemberében megjelenő új Korrupció Érzékelési Index csak az adott év adatait vizsgálja, ezáltal az új CPI sokkal fogékonyabb az időbeli változásokra, mint a korábbi, amely az előző két év adait vette számításba. Összehasonlíthatóvá teszi tehát a 2012-es év és azt követő évek eredményeit, így látható lesz az elkövetkező években a korrupció érzékelésének változása.

Az új index egyszerűbb statisztikai eljárással kerül meghatározásra, a forrásokból származó pontszámokat az 1-100-as skálára vetítik és átlagolják. A 2012-es CPI tehát a korrupció érzékelését a közszférában 0-100-as skálán mutatja majd be, ellentétben a korábbi 10-es skálával. Az összetett indexben a 0 jelenti azt, hogy az adott országban a korrupciót magas mértékben érzékelik (“erősen korrupt ország”) és a 100 jelenti azt, hogy az adott országban a korrupciót egyáltalán nem érzékelik (“egyáltalán nem korrupt ország”).

A Transparency International 2012 decemberében teszi közzé a 2012. évre vonatkozó Korrupciós Érzékelési Indexét, mely az új módszer alapján készült.

Bővebb információt a Korrupció Érzékelési Indexről ide kattintva találhat.

Kapcsolódó hírek

A Transparency International Korrupció Érzékelési Indexén rangsorolt 176 ország kétharmada erős korrupciós fertőzöttséget mutat....
A Transparency International Korrupció Érzékelési Indexe (Corruption Perception Index) 1995-ben került kialakításra, amely a...
×