A Top 50 vállalat képviselőjének módszertani workshopot tartott a Transparency International Magyarország

A mai napon a “Vállalati jelentéstétel átláthatósága” címmel módszertani workshopot tartott a Transparency International Magyarország az üzleti szektor számára. A workshop aktualitását a jelenleg folyó kutatás adja, amely a kutatásban résztvevő 15 szektor TOP 50 vállalatának nyilvánosan elérhető adatait vizsgálja. Az anti-korrupciós jelentéstétel szükségességét a múlt hónapban elfogadott EU-s irányelv tervezet is alátámasztja.

A Transparency International Magyarország üzleti programok csoportja egy módszertani workshopot szervezett a vállalati jelentéstétel átláthatóságáról a jelenleg folyó kutatásában érintett cégek számára. A TI Magyarország ezen kutatása keretében felméri, hogy a Magyarországon működő 50 legnagyobb vállalat milyen mértékben hozza nyilvánosságra anti-korrupciós és üzleti etikai szabályait, leányvállalataik és külföldi érdekeltségeik tekintetében mekkora átláthatóságot biztosítanak. A felmérés a nemzetközi Transparency International TRAC (“Transparency in Corporate Reporting”) felmérésének módszertanát használja, a várhatóan szeptemberre elkészülő tanulmány alapján a magyarországi cégek így a nemzetközi mezőnnyel átláthatóság szempontjából összehasonlíthatóak lesznek.

A workshopon résztvevő 26 szakember betekintést nyert a kutatás hátterébe, a nemzetközi kutatás módszertanába, az értékelés szempontrendszerébe, a nemzetközi kutatás eredményeibe, tanulságaiba és a főbb különbségekbe, amelyekre a magyarországi projekt során számítani kell.

kriszta_workshop

Az előadás részletesen kitért az újonnan elfogadott Európai Uniós irányelv tervezetre a nem pénzügyi jelentéstételről, az ENSZ Globális Megállapodásának 10. antikorrupciós alapelvének jelentéstételi iránymutatására,  a Global Reporting Initiative és az ISO 26000 szabvány ismertetésére, valamint a német fenntarthatósági kódex korrupciós rendelkezéseire.

Az üzleti szektor átláthatóságának erősítése a TI Magyarország stratégiai célkitűzéseinek egyik legfontosabb eleme és bízunk abban, hogy a jelenleg folyó kutatás is hozzájárul majd eredményeivel egy pozitív irányú változás elindításához, amelyben az ország legjelentősebb vállalatai úttörő szerephez juthatnak.

Adományozás Newsletter signup

Hírlevél feliratkozás

Kérjen tőlünk naprakész információkat!

Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat!