Skip to content

A Top 50 vállalat képviselőjének módszertani workshopot tartott a Transparency International Magyarország

A Top 50 vállalat képviselőjének módszertani workshopot tartott a Transparency International Magyarország

A mai napon a „Vállalati jelentéstétel átláthatósága” címmel módszertani workshopot tartott a Transparency International Magyarország az üzleti szektor számára. A workshop aktualitását a jelenleg folyó kutatás adja, amely a kutatásban résztvevő 15 szektor TOP 50 vállalatának nyilvánosan elérhető adatait vizsgálja. Az anti-korrupciós jelentéstétel szükségességét a múlt hónapban elfogadott EU-s irányelv tervezet is alátámasztja.

A Transparency International Magyarország üzleti programok csoportja egy módszertani workshopot szervezett a vállalati jelentéstétel átláthatóságáról a jelenleg folyó kutatásában érintett cégek számára. A TI Magyarország ezen kutatása keretében felméri, hogy a Magyarországon működő 50 legnagyobb vállalat milyen mértékben hozza nyilvánosságra anti-korrupciós és üzleti etikai szabályait, leányvállalataik és külföldi érdekeltségeik tekintetében mekkora átláthatóságot biztosítanak. A felmérés a nemzetközi Transparency International TRAC („Transparency in Corporate Reporting”) felmérésének módszertanát használja, a várhatóan szeptemberre elkészülő tanulmány alapján a magyarországi cégek így a nemzetközi mezőnnyel átláthatóság szempontjából összehasonlíthatóak lesznek.

A workshopon résztvevő 26 szakember betekintést nyert a kutatás hátterébe, a nemzetközi kutatás módszertanába, az értékelés szempontrendszerébe, a nemzetközi kutatás eredményeibe, tanulságaiba és a főbb különbségekbe, amelyekre a magyarországi projekt során számítani kell.

kriszta_workshop

Az előadás részletesen kitért az újonnan elfogadott Európai Uniós irányelv tervezetre a nem pénzügyi jelentéstételről, az ENSZ Globális Megállapodásának 10. antikorrupciós alapelvének jelentéstételi iránymutatására,  a Global Reporting Initiative és az ISO 26000 szabvány ismertetésére, valamint a német fenntarthatósági kódex korrupciós rendelkezéseire.

Az üzleti szektor átláthatóságának erősítése a TI Magyarország stratégiai célkitűzéseinek egyik legfontosabb eleme és bízunk abban, hogy a jelenleg folyó kutatás is hozzájárul majd eredményeivel egy pozitív irányú változás elindításához, amelyben az ország legjelentősebb vállalatai úttörő szerephez juthatnak.

Kapcsolódó hírek

A TI fontos célja, hogy szakmai segítséget nyújtson az üzleti átláthatóságot fejleszteni kívánó gazdálkodó...
A „Transparency in Corporate Reporting (TRAC)” azaz a vállalati jelentéstétel átláthatósága a Transparency International...
×