Skip to content

A TI Magyarország kiderítette, mire használták a kamupártok az állami kampánytámogatást

A TI Magyarország kiderítette, mire használták a kamupártok az állami kampánytámogatást

A TI Magyarország két év pereskedés után kapta meg a Magyar Államkincstártól a pártok és egyéni jelöltjeik 2018-as kampányköltéseinek tételes elszámolását. A megszerzett adatok nyomán számos, a kamupártok által alkalmazott stratégiát azonosítottunk, amelyek a kampánytámogatás szabálytalan elköltésére utalnak. A beszámolók alapján 410 millió forint kampánytámogatás sorsát követhetjük nyomon. Ment pénz „szakértésre”, „piar kommunikációra”, nemegyszer olyan cégekhez, amik egyébként fémszerkezetek gyártásával foglalkoztak, vagy éppen a pártelnök érdekeltségébe tartoztak. Írásunkból az is kiderül, milyen következményei lettek a gyanús kifizetéseknek.

A TI-Magyarország 2018-ban kikérte az Államkincstártól az egyéni képviselőjelöltek elszámolásait. Az Államkincstár azonban több mint 5 millió forintos – egészen pontosan 5 315 200 forintra rúgó – költségtérítés előre történő megfizetéséhez kötötte a kampányelszámolások kiadását. A fizetési kötelezettség eltörléséért bírósághoz kellett fordulnunk. Jogerősen nyertünk és az Államkincstár, miután másodfokon is elveszítette a pert, végül kiadta az adatokat. Erre azonban 2020 szeptemberéig kellett várnunk, vagyis több mint két éven át pereskedtünk az adatok megszerzéséért. Az utóbbiak nyomán készült elemzésünkben az ezekből kirajzolódó legfontosabb tanulságokat ismertetjük, elsősorban a kamupárt-jelenségre fókuszálva.

Írásunkban bemutatjuk, hogy a Transparency International Magyarország és más szervezetek milyen erőfeszítéseket tettek a kamupártok által okozott veszteségek nyilvánossága érdekében. Szólunk arról is, hogy pontosan milyen adatokat sikerült megismernünk a 2020 szeptemberében megnyert pernek köszönhetően, illetve hogy ezek az adatok milyen következtetések levonására adnak lehetőséget.

Elemzésünk második részében azonosítjuk azokat a visszaélésekre utaló mintázatokat, amelyek rendszeresen visszaköszönnek a kamupártok beszámolóiban. Azonosítjuk továbbá az egyes pártok beszámolóiban azokat a pontokat, amelyek a kampánytámogatások szabálytalan felhasználására utalnak. Ezáltal kb. 410 millió forint, az egyéni jelöltek által kamupártoknak átadott kampánytámogatás sorsát tárjuk fel, azonban arra is emlékeztetünk, hogy ez csupán töredéke a kamupártok által 2014-ben és 2018-ban okozott kb. hétmilliárdos kárnak.

Az esetismertetések összeállításakor a Magyar Államkincstár által kiadott közérdekű adatok mellett nyilvános cégadatbázisokban fellelhető információkra, bírósági döntésekre, valamint a sajtóban megjelent állításokra hagyatkoztunk.

A teljes írás itt olvasható.

 

Kapcsolódó oldalak

Nincsenek kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó hírek

A legutóbbi két választás alkalmával összesen 7 milliárd forint tűnt el a kamupártok zsebében....
×