Skip to content

A TI kiszáll a párt- és kampányfinanszírozási törvényről szóló egyeztetésből

A TI kiszáll a párt- és kampányfinanszírozási törvényről szóló egyeztetésből

Mivel május eleje óta nem sikerült a parlamenti pártok képviselőit egy asztalhoz leültetni és a további próbálkozások a kormánykoalíció pártjainak hozzáállása miatt esélytelennek tűnnek, ezért a korrupcióellenes szervezet lemond arról, hogy segítségével jussanak a pártok egyezségre.

Idén április 4-én valamennyi parlamenti párt közös politikai nyilatkozatot fogadott el a párt- és kampányfinanszírozás alapelveiről, és annak aláírásakor két dolgot vállaltak a nyilvánosság előtt: még májusban folytatják az egyeztetést a részletekről, és a tavaszi parlamenti ülésszak végéig benyújtanak egy törvényjavaslatot a parlamentnek, amely biztosítja az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot a párt- és kampányfinanszírozásban. Az utóbbi három hétben három olyan időpontban kísérelte meg a Transparency International Magyarország (TI) az egyeztetés folytatását, melyet előzőleg a kormánypártok javasoltak, és amelyhez az összes többi párt alkalmazkodott. A Fidesz és a KDNP képviselői vagy nem adtak visszajelzést részvételükről, vagy közvetlenül a megbeszélt időpont előtt lemondták a részvételt.

A TI márciusban bemutatott, a magyarországi korrupciós helyzetet átfogóan vizsgáló tanulmányának legfontosabb következtetése az volt, hogy magánérdekek fogságába került az állam. A pártfinanszírozás az egyik olyan terület, amely a legriasztóbb korrupciós kockázatoknak van kitéve. Az illegális párt- és kampányfinanszírozásban rejlő korrupció problémája nem új jelenség a magyar közéletben, de annak rendezéséhez 2010-ig esély sem volt a 2/3-os konszenzus megteremtésére. Idén tavasszal azért javasolta a TI a pártfinanszírozásról szóló kerekasztal összehívását, mert a szavak szintjén valamennyi párt részéről szándék mutatkozott a közös megoldás keresésére.

Önmagáért beszél az a tény, hogy a Fidesz és a KDNP több mint 260 országgyűlési képviselőjének nem sikerült megoldania azt, hogy az elmúlt hónapban az általuk megjelölt időpontokban jelen legyenek, és részt vegyenek az egyeztetésen. A Transparency International Magyarország legnagyobb sajnálatára belátja, hogy a kormánypártok vagy nem kívánják ezt a kérdést konszenzusos módon rendezni, vagy pedig egyáltalán nem tartják problémának a pártok törvénytelen és átláthatatlan finanszírozási gyakorlatát. A TI ezért lemond arról, hogy ebben az ügyben közvetítő szerepet vállaljon a pártok között.

Kapcsolódó hírek

A politikai pártok választási kampányainak a finanszírozása Magyarországon a rendszerváltozás óta megoldatlan probléma, egyben...
×