A Szigeten is a korrupció ellen

A Transparency International Magyarország (TI) a Sziget Fesztiválon megtartott rendhagyó sajtótájékoztatón mutatta be, miként kívánja bevonni a fiatalokat a korrupcióellenes harcba. A TI négy – a holland, a francia, a brit és a norvég – nagykövetséggel közös rendezvényén arról is beszámolt, hogy mire költi a Norvég Civil Támogatási Alapból (NCTA) kapott támogatást. Az NCTA-ból részesülő civil szervezetek ellen indított kormányzati vizsgálatot a TI politikailag motivált lépésének tartja, amelynek célja a civil társadalom megfélemlítése.

Kvíz és antikorrupciós kerék a Civil Szigeten

Az idei Civil Szigeten, a TI sátorban a „Pörögj rá az antikorrupcióra!” kampány keretében bárki részt vehet azon a programon, ahol a TI önkéntesei és munkatársai bemutatják  az érdeklődőknek a TI tevékenységét és a korrupció elleni küzdelem fontosabb pontjait. A sátorhoz látogatókat további attrakciókkal várja a korrupció ellenes szervezet: iPad-en kitölthető kvíz segítségével a fesztiválozók lemérhetik, mennyire képesek és tudnak ellenállni a korrupció kísértésének. Aki pedig megpörgeti a TI „antikorrupciós kerekét”, az újabb fontos és/vagy szórakoztató antikorrupciós ismeretekkel lehet gazdagabb.

Mivel a korrupció országhatárokat átívelő jelenség, nemzetközi szinten kell fellépni ellene. A TI ezért négy budapesti nagykövetséggel fogott össze annak érdekében, hogy a magyar fiatalok mellett a külföldi résztvevőket is megszólítsák. Augusztus 14-én, csütörtökön francia napot, egy nappal később, pénteken pedig holland napot tartanak a TI sátorban. Az eseményen jelen lesznek a nagykövetségek diplomatái. A TI Civil Szigeten látható kampányát az NCTA, valamint Hollandia és Franciaország Nagykövetsége támogatta.

Fiatalok oktatása a korrupció ellen a Norvég Civil Alapból

A Transparency International kiemelt céljai közé tartozik a társadalmi szemléletformálás, és a fiatalok korrupció elleni oktatása. Cselekedni kell annak érdekében, hogy a jövő generációja ne azt érezze, mint a jelenlegi magyar társadalom nagy része, nevezetesen: korrupció nélkül Magyarországon nehéz vagy lehetetlen boldogulni.

„A korrupció elleni kurzusok szervezésében egyetemekkel és szakkollégiumokkal működünk együtt, de fontosnak tartjuk, hogy az iskolák falain kívül is megszólítsuk a fiatalokat, amire kiváló alkalmat nyújt a Sziget Fesztivál”

– mondta Hortobágyi Emese, a TI társadalmi kampányok programvezetője.

A TI az NCTA-ból kapott támogatást a „TI Akadémia” című országos korrupcióellenes képzési programra fordítja. A 2013 végén indult, három éven át tartó programsorozat részeként a TI szakemberei országszerte előadásokon ismertetik a felsőoktatásban tanuló hallgatókkal a korrupció veszélyeit és az ellene való küzdelem eszközeit. A TI eddig csaknem harminc előadást tartott szerte az országban. Martin József Péter, a TI ügyvezető igazgatója elmondta: 12 előadásból álló, átfogó, a téma jogi és közgazdasági vonatkozásait egyaránt tartalmazó korrupció elleni kurzust dolgoztak ki, amelynek oktatását idén ősszel kezdik meg.

„A korrupcióellenes oktatási anyag részeként feltárjuk a közbeszerzések, az üzleti élet és a pártfinanszírozás korrupciós mintáit, és szólunk a korrupcióellenes küzdelem főbb eszközeiről, például a TI sikeres közérdekű adatpereiről is”

– ismertette a terveket Martin József Péter.

Rendszerszintű korrupció

A TI évek óta hangsúlyozza, hogy Magyarországon az államhatalom a rendszerszintű korrupció csapdájába esett, ezért a kormányok nem a polgárok, hanem egyes befolyásos érdekcsoportok javát szolgálják. A rendszerszintű korrupciót csak alulról jövő, széles társadalmi bázisra támaszkodó kezdeményezésekkel lehet visszaszorítani, ezért kulcsfontosságú a felnövekvő generáció elköteleződése mind az „utcai” (rendőrségi, egészségügyi) vesztegetéssel, mind pedig az államhatalom visszaéléseivel szemben.

Ez a cél csak akkor válik valóra, ha a korrupció elleni küzdelmet sikerül Budapesten túlmutató, országos szintűvé tenni. A TI a Civil Szigeten jelentette be, hogy a brit nagykövetség támogatásával jövőre országos antikorrupciós roadshow-t indít Magyarország számos településén.

A TI politikailag semleges szervezet, álláspontját a kormányok politikai összetétele nem, csak a korrupció elleni teljesítménye befolyásolja. Az NCTA-ból részesülő civil szervezetek ellen indított kormányzati vizsgálatot a TI méltatlan és politikailag motivált lépésének tartja, amelynek célja a civil társadalom megfélemlítése.

A nagykövetségek is támogatják a korrupció elleni harcot

A sajtótájékoztatón részt vettek a norvég, a holland, a francia és a brit nagykövetség képviselői is. A brit külképviselet nevében Theresa Bubbear nagykövet-helyettes hangsúlyozta, hogy az átláthatóság a széleskörű gazdasági fellendülés meghatározó alkotóeleme.

„A Norvég Nagykövetség nagyra értékeli a Transparency International korrupcióellenes tevékenységét Magyarországon, melynek egyik fő eszköze a szemléletformálás, különösen a fiatalok körében. Évek óta együttműködünk a TI-vel és számos kezdeményezésüket támogattuk. A ’TI Akadémia’ projekt keretében megvalósuló tevékenységek egyértelműen megfelelnek a Magyarországon és Európa 15 másik országában működő, a demokrácia, az aktív állampolgárság, a jogállamiság és az átláthatóság erősítését támogató Norvég Civil Támogatási Alap célkitűzéseinek”

– mondta Arild Moberg Sande, a budapesti Norvég Nagykövetség ügyvivője.

„A civil társadalom a demokrácia gerince, ezért a követség nagyon fontosnak tartja, hogy támogassa a Transparency Internationalt és az antikorrupciós küzdelmet”

– tette hozzá Gajus Scheltema, Hollandia budapesti nagykövete.

A francia nagykövetség első tanácsosa szintén kiemelte, hogy nagyon fontos a fiatal generáció korrupció elleni nevelése és mozgósítása.

“A fiatalok oktatása kulcsfontosságú egy erős civil társadalom felépítéséhez”

–  mondta Anne-Marie Maskay.

A kampányról készült fotókat itt nézheti meg!


                                                                       Támogatók:

Adományozás Newsletter signup

Hírlevél feliratkozás

Kérjen tőlünk naprakész információkat!

Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat!