Skip to content

A Nyilvánosság Elfogadhatatlan Csonkítása Az Új Információs Törvény

A Nyilvánosság Elfogadhatatlan Csonkítása Az Új Információs Törvény

Az információszabadságról szóló törvény módosítását célzó törvényjavaslat azonnali visszavonását kéri Rogán Antaltól és Harrach Pétertől a Transparency International Magyarország az atlatszo.hu, a K-monitor és a Társaság a Szabadságjogokért szervezetekkel közösen.

A törvényjavaslat értelmében nem lesznek megismerhetők azok a szerződések, döntést megalapozó dokumentumok, amelyeknek kiadása túl sok munkával járna az adatkezelő szerv számára. A törvény nem pontosítja, hogy „a túl sok munka” mit jelent, így a gyakorlatban a hivatalok dönthetnék el, hogy kiadják-e a kért adatokat vagy sem. Ez tökéletesen szembemegy azzal, amiért a Transparency International megalakulása óta küzd: a közpénzek költésének ellenőrzésével.

Különösen elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a törvénymódosítást, sürgősségi eljárásban, egy nap alatt, mindenféle előzetes egyeztetés és a civil szervezetek megkérdezése nélkül nyújtották be. Semmi nem indokolja, hogy ilyen kivételes eljárásban tárgyalják a módosítást.

Semmi sem indokolja, hacsak nem valamilyen botrány eltusolása – a módosítás ugyanis döbbenetes módon a már folyamatban lévő ügyekre is kiterjed. A Transparency International nem akar találgatni, hogy a trafik botrány vagy valamilyen más folyamatban lévő ügy miatt lett-e ennyire sürgős a módosítás, de az tény, ha elfogadják a módosítást még kevesebb esélye lesz a nyilvánosságnak, hogy megtudja mi történt a trafik botrányban és az ehhez hasonló ügyekben.

A hatalom, a közpénzek elköltése és a közhatalmi döntéshozatal ellenőrzése minden állampolgár joga. A szóban forgó törvényjavaslat ennek a jognak az önkényes korlátozását teszi lehetővé. A kontrollelemek szisztematikus leépítése összeegyeztethetetlen egy demokratikus jogállam alapelveivel, elősegíti a korrupciót és a közpénzekkel való visszaélést.

A törvényjavaslat nem egyeztethető össze az Alaptörvénnyel, valamint Magyarország Nyílt Társadalmi Együttműködés felé múlt héten vállalt nemzetközi kötelességeinek. A négy szervezet Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert arra kéri, hogy a kormány ne támogassa a törvényjavaslat elfogadását.

Kapcsolódó hírek

A demokratikus közéletnek, a közügyek szabad megvitatásának az alapja, hogy bárki hozzáférhet a közérdekű...
×