Skip to content

A lobbi szabályozás elengedhetetlen lenne a korrupció elleni küzdelemben

A lobbi szabályozás elengedhetetlen lenne a korrupció elleni küzdelemben

A lobbi tevékenység szabályozásával kapcsolatban nem szándékozik a kormány új jogszabályt alkotni – mondta el Rétvári Bence államtitkár a Transparency International által szervezett Vállalati Támogatói Fórumon.  Alexa Noémi ügyvezető igazgató azonban kiemelte, hogy a lobbizás és érdekérvényesítés a demokratikus folyamatok központi eleme.  Hangsúlyozta, hogy az üzleti szektor és a jogalkotók között fennálló szoros kapcsolat növeli a korrupció lehetőségét.  Ezért elengedhetetlen egy működő lobbi szabályozás, amely megfelelően tükrözi a magyarországi gyakorlatot.

A Transparency International Magyarország a Vállalati Támogatói Fóruma számára rendezett üzleti reggeli keretében ismertette a forgóajtó jelenség és a lobbi szabályozással kapcsolatos kutatásait. Az üzleti reggelit Bert van der Lingen, a Holland Királyság Budapesti Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője nyitotta meg.  A köz- és magánszektor közti átjárás átláthatóságát szolgáló forgóajtó szabályozásról, valamint és a lobbizás keretrendszeréről szóló kutatásokat nemzetközi jó gyakorlatok valamint vállalatvezetőkkel, köztisztviselőkkel és a témában érintett szakemberekkel készített mélyinterjúk támasztják alá.

A kutatásokra reagálva Tóth András, a Versenytanács elnöke megjegyezte, hogy forgóajtó típusú összeférhetetlenségi helyzetek a Gazdasági Versenyhivatalban is előfordulnak, de ezt hatékonyan kiküszöbölik az alkalmazottak három évenkénti kötelező rotációjával, valamint az elfogultsági kifogás lehetőségével.

A kerekasztal beszélgetés során többször elhangzott, hogy a korábbi lobbi szabályozás nem felelt meg a magyar gyakorlatnak és nem szabályozta megfelelően a tevékenységet, ugyanakkor szükség lenne a lobbizás átlátható keretek közé szorítására.

A lobbi tevékenység szabályozásával kapcsolatban nem szándékozik a kormány új jogszabályt alkotni” – emelte ki Rétvári Bence államtitkár, továbbá kifejtette, hogy a korábbi lobbi törvény nem működött Magyarországon, így azt hatályon kívül kellett helyezni. A kormány ezért alkotta meg a 2010. CXXXI. számú törvényt a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről, mely arra szolgál, hogy a társadalom legszélesebb rétegei is bekapcsolódhassanak a jogszabályok előkészítésébe, segítve a jogi szabályozások sokoldalú megalapozását. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének Alelnöke kiemelte, hogy a gyors jogalkotási folyamatok miatt nehéz az érdekérvényesítés rendszere Magyarországon.

A kerekasztal beszélgetés követő vita során többféle kritika megfogalmazódott azzal kapcsolatban, hogy a kormány nem kíván új szabályozást létrehozni a hatályon kívül helyezett jogszabály helyett, mindez ellentmond annak, hogy az antikorrupciós kormányprogram keretében a kormány vállalata, hogy ez év május 31-ig megalkotja a lobbi szabályozásra vonatkozó új törvényt.

Alexa Noémi kifejtette, hogy a Transparency International Magyarország többször meghatározta, hogy a lobbi szabályozás szükséges az antikorrupciós rendszer hatékonyságához, továbbá megjegyezte, hogy a mai érdekérvényesítésben hiányoznak a konzultációs mechanizmusok, ösztönözni kellene a regisztrációban résztvevőket, ellenőrzési mechanizmusokat kellene beépíteni és hatékony szankciók kellenek.

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó hírek

A lobbizás olyan kísérletekre utal, amikor érdekcsoportok a kormány, jogalkotók vagy szabályozó hatóságok döntéseit...
×