Skip to content

A Kúria döntött: Nem lehet eltitkolni az uniós agrártámogatások részleteit

A Kúria döntött: Nem lehet eltitkolni az uniós agrártámogatások részleteit

Vajon mi az, ami összeköti a súlyos bűncselekményekkel vádolt Simonka Györgyöt és Rogán Antal propagandaminiszter újdonsült apósát? Eláruljuk: a Kúria által szerdán meghozott ítélet, annak ugyanis egyikük sem fog örülni.

A Transparency International Magyarország számos pert indított az Európai Unióból származó támogatásokkal kapcsolatos visszásságok részleteinek a kiderítése érdekében. Ezek közül az egyik legemlékezetesebb az az eljárás volt, aminek köszönhetően sikerült tisztáznunk, hogy az államkincstár késlekedett a korábban Simonka György érdekkörébe tartozó egyik cégben ragadt milliárdos összegű állami támogatás behajtásával, ezért ez a pénz jó eséllyel elúszott.

A Magyar Államkincstárt (MÁK) más ügyekben is bepereltük, egyebek mellett annak tisztázása céljából, hogy kiknek nem kellett visszafizetni a szabálytalanul felhasznált európai uniós támogatásokat és mennyi pénztől esett el az államkassza a Simonka György által javasolt jogszabálymódosítások következtében.

De nemcsak az államkincstárt, hanem az Agrárminisztériumot is az alpereseink sorában tudhatjuk. Utóbbit azért, mert nem hajlandóak az eziránt érdeklődő újságírónak elárulni annak a döntésnek a részleteit, amelynek köszönhetően a Rogán Antal apósának kisebbségi tulajdonában lévő cég korábban kétmilliárd forintot meghaladó összegű állami támogatásban részesült.

A különböző bírósági eljárásokban az a közös, hogy az alperesek mindhárom esetben ugyanazzal a védekezéssel álltak elő. A mezőgazdasági támogatásokról szóló törvénynek a nyilvánosságot korlátozó rendelkezését állították szembe az Alaptörvény és az információszabadság törvény nyilvánosságot szabályozó előírásaival. Ez az érvelés eddig nem vált be, az államkincstár például mindkét Simonka Györgyhöz köthető adatkérési ügyben alulmaradt, igaz, az egyikben még fellebbezhet. A Kúria friss döntése értelmében azonban nemsok jóra számíthat, a legfelső bírói fórum ugyanis szerdai döntésében kimondta, hogy a mezőgazdasági támogatásokról szóló törvény nem korlátozhatja a közérdekű adatok nyilvánosságát.

A Kúria döntésének következtében az uniós agrártámogatásokat kezelő hatóságok többé nem tagadhatják meg a részletes felvilágosítást az ágazati törvények megkötéseire való hivatkozással.

A Kúria ítéletéből az következik, hogy a Transparency International Magyarország az uniós agrártámogatásokkal kapcsolatban kezdeményezett további pereket is meg fogja nyerni. Idővel tehát nyilvánosságra fog kerülni a Rogán Antal új felesége családjának érdekeltségébe tartozó cég agrártámogatásának a háttere is. Továbbá az is napvilágot fog látni, hogy kik és milyen eredménnyel használták ki a Simonka György javaslata alapján született jogszabály-módosítások által lehetővé tett jogi könnyítéseket a szabálytalanul felhasznált uniós támogatások következményei alól történő mentesülés érdekében.

Kapcsolódó oldalak

Nincsenek kapcsolódó oldalak
×