Skip to content

A Közbeszerzési Törvény módosításával sem fog csökkenni a korrupció

A Közbeszerzési Törvény módosításával sem fog csökkenni a korrupció

Lett volna egy esély arra, hogy a közbeszerzések tisztábbak legyenek, de a jelenlegi törvényjavaslat sem tesz jelentős lépéseket a helyzet orvoslására. A Transparency International megvizsgálta a közbeszerzési törvény módosításának tervezetét. A szervezet most megjelent „Korrupciós kockázatok a közbeszerzésben” c. tanulmánya részletesen foglalkozik a szabályozás problémáival.

Módosul a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény (Kbt.) – de ez valószínűleg nem segít rajtunk, magyar állampolgárokon. A Transparency International Magyarország (TI) megvizsgálta, hogyan módosítaná a Parlament a közbeszerzési törvényt. Az országgyűlés ugyanis a múlt héten tárgyalta a módosításról benyújtott törvényjavaslatot. Egy átgondolt és átfogó módosításra valóban szükség lenne.

A hatályos szabályozás problémái és a módosítás valós társadalmi egyeztetésének hiánya

A magyar közbeszerzéseknél ugyanis sem a hatékony ellenőrzés, sem a hatékony felülvizsgálat nincs megoldva. Ezért van, hogy a kutatások szerint a közbeszerzési eljárások 65-75%-a korrupt. Ez az általános, rendszeres korrupció a beszerzések költségeit 25%-kal megnöveli. Ezért is elfogadhatatlan, hogy a törvényt módosító javaslatot benyújtó minisztérium csupán két napot (amelyből az egyik május 1-jére, azaz munkaszüneti napra esett) biztosított a Kbt. valamint az egyes közbeszerzési tárgyú jogszabályok módosításának véleményezésére. Vagyis esély sem volt az érdemi egyeztetésre. Ezt követően május 10-én került benyújtásra a törvényjavaslat.

Miről nem szól a módosítás?

A TI úgy gondolja, hogy a törvényjavaslat még abban sem segít, hogy legalább csökkenjen a közbeszerzési korrupció. Nem lettek objektívebbek az összeférhetetlenségi szabályok, nem ellenőrzik hatékonyabban a szerződések teljesítését sem. Nem kerülünk közelebb ahhoz, hogy bevezessék az elektronikus közbeszerzési eljárást – ami egy komoly eszköz lenne a korrupció visszaszorítására –, és nincs újra gondolva a Közbeszerzési Hatóság és a Közbeszerzési Döntőbizottság viszonya sem.  És nem lesz könnyebb a dolga azoknak sem, akik szeretnék tudni, mire költik a pénzünket.  Talán ez az egyik legnagyobb probléma.

A korrupció visszaszorításának első lépése: a nyilvánosság megteremtése

A közbeszerzési piac tisztításában komoly előrelépést jelentene, ha a Kbt. nyilvánossági szabályait legalább a Közbeszerzési Hatóság betartaná és betartatná. Nemcsak a közbeszerzési piac szereplőinek, hanem minden állampolgárnak joga van megismerni a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos közadatokat. Ha egy megbízható adatokkal feltöltött webes keresőprogrammal minden érdeklődő könnyen hozzájutna azokhoz, akkor már elmondhatnánk, hogy komoly lépéseket tettünk a közbeszerzési csalások ellen.

A törvénymódosítás határidőket fűz ugyan az ajánlatkérő közzétételi kötelezettségének teljesítésére, de ha valaki mégsem tesz ennek eleget, akkor sem történik semmi.  Szankciók ugyanis nem kerültek be a módosításba sem. Kicsit olyan ez, mintha tilos lenne bliccelni a buszon, de akit elkapnak, azt nem büntethetik meg.

Bővebb információ a Kbt. módosításáról szóló törvényjavaslatról itt olvasható.

A TI-nak a „Korrupciós kockázatok a közbeszerzésben” c. tanulmánya további problémákra hívja fel a figyelmet, megoldási javaslatokat is adva rájuk. Olyan problémákról van szó, amelyek szabályozása, illetve szabályozásuk módosítása fontos lépés lehetne a közbeszerzési eljárások korrupciójának visszaszorításában.

Címkék: Közbeszerzés

Kapcsolódó hírek

KÖZBESZERZÉSI RENDSZER – A szektor szerepe a NIS-ben A közbeszerzés, a vele járó hatalmas...
A Transparency International Magyarország 2006-os megalakulását követően egyik legfontosabb feladatának tartotta és tartja a...
×