Skip to content

A Közbeszerzési Hatósághoz fordul a Transparency International Magyarország

A Közbeszerzési Hatósághoz fordul a Transparency International Magyarország

A napokban nyilvánosságra került adatok szerint az MNB-Ingatlan Kft. közbeszerzés nélkül vásárolt bútorokat az egykori Postapalotába. Érvelésük szerint azért mellőzték a közbeszerzést, mert nem minősülnek ajánlatkérőnek. Ez azonban a Transparency International Magyarország szerint tévedés, ezért levélben a Közbeszerzési Hatóság (KH) elnökéhez fordultunk az ügy kivizsgálása érdekében.

 

A Népszava internetes hírportálja 2021. május 11-én közölt cikket „Lehet, hogy etikátlan, de nem törvénytelen Matolcsy fiának bútorbiznisze” címmel.

A cikkből az derül ki, hogy az MNB-Ingatlan Kft. közbeszerzés nélkül valósította meg a Buda Palota – egykori Postapalota – bebútorozását, mivel „a felújítást összefogó MNB-Ingatlan Kft. nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá, mert annak jogelődjéről ezt állapította meg a Közbeszerzési Döntőbizottság”. A cikk alapján úgy értelmezzük, hogy az újságíró a Nemzeti Nyomozó Iroda Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselőnek küldött válaszára alapozta írását. A szóban forgó rendőrségi határozat birtokunkba került, és annak áttanulmányozását követően megállapítottuk, hogy a rendőrség nem ellenőrizte a jegybanki cég jogállását, hanem elfogadta tényként az újság közlését, miszerint a KDB a jogelőd céget mentesítette.

2021. május 12-én az MNB-Ingatlan Kft. szerepel az Ajánlatkérői nyilvántartásban a Kbt. 5. §-a (1) bekezdésének e) pontja alapján. Ezek szerint a cég saját magát is ajánlatkérőnek nyilvánította – állapította meg a Transparency International Magyarország a KH elnökének címzett levélben.

Mivel az MNB-Ingatlan Kft. a a nemzeti képzőművészeti örökség védelme érdekében történő műtárgy-beszerzéssel részben közérdekű tevékenységet folytat, ennek következtében ajánlatkérőnek minősül – állapította meg a Transparency International Magyarország. Ezzel szemben az EKR adatbázisából megállapítható, hogy az MNB-Ingatlan Kft. csak és kizárólag műtárgyak beszerzése esetén alkalmazza a Kbt. szabályait. Erre tekintettel a fentebb hivatkozott bútorbeszerzés esetében, valamint ezen kívül feltételezhetően számos esetben törvénytelenül mellőzte a közbeszerzési szabályokat.

A Transparency International Magyarország éppen ezért arra kérte a Közbeszerzési Hatóság elnökét, fontolja meg, hogy hivatalból kezdeményezi a Közbeszerzési Döntőbizottság eljárását. A teljes levél az alábbi címen olvasható.

 

Kapcsolódó oldalak

Nincsenek kapcsolódó oldalak
×