Skip to content

A Közbeszerzési Hatóság elnökéhez fordult a TI Magyarország

A Közbeszerzési Hatóság elnökéhez fordult a TI Magyarország

A Közbeszerzési Hatóság elnökéhez fordult a Transparency International Magyarország, amelyben kérjük a Hatóság elnökét, hogy hivatalból indítson jogorvoslati eljárást a 2021. április 7-én a 24.hu hírportál „Közbeszerzés nélkül papírozta le a 750 milliós takarítást az alapítványi formába tartó szegedi egyetem” címmel közölt cikkében tárgyalt, feltételezhetően jogsértően, közbeszerzés nélkül megkötött nagyértékű vállalkozási szerződés vonatkozásában.

 

Az alapítványi formába tartó Szegedi Tudományegyetem január elsejétől lecserélte a takarítást végző szolgáltatót. Nem írtak ki közbeszerzést az évi bruttó 700 millió forintot meghaladó értékű munkára, az új cég viszont az eddigi összeg többszöröséért dolgozhat. A frissen megbízott vállalkozás korábbi (a szerződéskötéskor is aktív) tulajdonosa ráadásul az egyetem munkatársa, az intézmény beszerzési részlegén dolgozik. Az egyetem titkolja a szerződés kényesebb részleteit, noha közpénzről van szó – derült ki a 24.hu cikkéből.

A lapnak nyilatkozva Nagy Gabriella, közpénzügyi programvezetőnk kifejtette: az egyetem takarítási munkájánál közbeszerzést kellett volna kiírni, mivel a megbízás összege meghaladja a szolgáltatásoknál határt jelentő 15 millió forintot, de a 44 milliós uniós értékhatárt is. Ugyan a járványhelyzet miatt lehetséges mentességet kérni egyes közbeszerzési eljárások alól, ám erre az egyetem vezetésén túl a kormányfőnek, az Operatív Törzsnek és az Állami Egészségügyi Központnak is engedélyt kell adnia – egy egyetemtakarítási munkánál pedig ez aligha tűnne indokoltnak.

Nagy Gabriella szerint a személyi összefonódás miatt összeférhetetlenség áll fenn, mert a szolgáltató cégtől így nem volt elvárható a semleges ajánlattevői pozíció, továbbá az egyetem részéről a pártatlan ajánlatkérői döntéshozatal sem volt biztosított.

 

A 24.hu vonatkozó írása itt, jogorvoslati kérelmünk pedig ezen a címen olvasható.

Címkék: Közbeszerzés
×