Skip to content

A kormány önkényvédelmi törvénye el fog bukni

November 21-én, kedden Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője benyújtotta a kormányoldal által hónapok óta lebegtetett, ún. szuverenitásvédelmi törvény tervezetét. Az Amnesty International Magyarország, K-Monitor, Magyar Helsinki Bizottság, Mérték Médiaelemző Műhely, Political Capital, a Transparency International Magyarország és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)  közös közleményben reagál a kormánypártok javaslatára.

A Fidesz frakcióvezetője tegnap benyújtotta a szuverenitásvédelminek nevezett, valójában a hatalmi önkényt szolgáló törvénycsomagot. A törvényjavaslat a hatalom azon törekvését szolgálja, hogy minden kritikus hangot elhallgattasson. Ez nem újdonság, de az eszközeik erre egyre durvábbak. Ez a törvény valójában önkényvédelmi törvény.

A Fidesz parlamenti csoportja létrehozna egy hatóságot, ami széles jogosultságokkal rendelkezik: ha azt feltételezi bármilyen szervezetről vagy személyről, hogy külföldi érdeket szolgálva Magyarország szuverenitását veszélyezteti, akkor bármilyen érzékeny adatot megismerhet és lemásolhat (ide értve a szerződéseket, ügyfelek információit, egészségügyi adatokat is), valamint a Nemzetbiztonsági Bizottság elé állíthatja a szervezet képviselőit. Senki ne gondolja, hogy ez kizárólag a kormány által évek óta kipécézett civil szervezetekkel történhet meg. Újságírók, cégek, egyházak, szakszervezetek és önkormányzatok is az új hatóság célkeresztjébe kerülhetnek. Egy ilyen vizsgálat, ami innentől bárki ellen elindulhat, önmagában megbélyegző, különösen azért, mert ha végén nyilvános jelentés készül, az eljárással szemben  semmilyen jogorvoslat nem áll rendelkezésre.

Az önkényvédelmi törvénycsomag alkalmas arra, hogy elriassza azokat a bátor polgárokat  a közéleti részvételtől, akik a közösségük érdekében dolgoznak. 

Ahogy korábban a 2017-es civilellenes törvény és más, a kritikus polgárok és szervezeteik megfélemlítésére alkotott jogszabály, úgy ez a törvényjavaslat sincs összhangban az alkotmányos, nemzetközi és európai uniós kötelezettségekkel, ezért el fog bukni.

Ha a Fidesz szándéka valóban Magyarország szuverenitásának védelme lenne, akkor nem a demokratikus értékek talaján álló hazai szereplők ellen kellene fellépnie, hanem a szövetségi rendszerünkön kívüli, autoriter országok államilag szervezett politikai, gazdasági és (dez)információs befolyásolási törekvései ellen.

Kapcsolódó hírek

Sok más civil szervezethez hasonlóan a Transparency International Magyarország is az Alkotmánybírósághoz fordult 2017-ben,...
A Transparency International Magyarország nemzetközi konferenciát tartott az európai integrációról és a civil társadalomról...
A kormány által tegnap benyújtott törvényjavaslat értelmében többé nem vagyunk külföldről finanszírozott szervezet. Mostantól...
Az Igazságügyi Minisztérium mára meghívott néhány civil szervezetet az elnevezése szerint a „külföldről támogatott...
×