A kormány a pártfinanszírozás átláthatóvá tételére összpontosítson!

A választási, valamint a párt- és kampányfinanszírozás rendszerének megváltoztatására vonatkozó kormányjavaslatokkal kapcsolatban a Transparency International Magyarország nyílt levelet írt a kormánynak.

A Transparency International Magyarország (TI-H) márciusban megjelent Nemzeti Integritás Tanulmánya13 hazai intézmény működésének jogi kereteit és gyakorlatát vizsgálta. A nemzetközi módszertanon alapuló kutatás kimutatta, hogy a ’Választási szervek’ a hazai intézményrendszer legerősebb pillérei, míg a ’Politikai pártok’ a leggyengébbek közé tartoznak.

A választási szervek átalakítását a TI-H antikorrupciós szempontból helytelen lépésnek tarja, a tervezett intézkedések felvetik annak lehetőségét, hogy újabb – eddig jól működő – kontrollintézmény függetlensége sérüljön.

A hazai korrupció és versenyképesség szempontjából a pártfinanszírozás rendszerének rendbetétele a kulcskérdés. A korrupcióellenes civil szervezet Lázár Jánosnak írt nyílt levelében nyomatékosan kéri a kormányt, hogy összpontosítson a pártfinanszírozás átláthatóvá tételére és tartsa magát az idén áprilisban valamennyi párt által elfogadott alapelvekhez.

A nyílt levél alább letölthető.

Adományozás Newsletter signup

Hírlevél feliratkozás

Kérjen tőlünk naprakész információkat!

Hírlevelünkről bármikor leiratkozhat!