Skip to content

A kínai és az orosz cégek fizetik a legtöbb kenőpénzt a TI 2011-es Vesztegetési Indexe szerint

A kínai és az orosz cégek fizetik a legtöbb kenőpénzt a TI 2011-es Vesztegetési Indexe szerint

A harminc ország több mint 3000 vállalatvezetőjét megkérdezett felmérés szerint a vállalatok gyakran fizetnek kenőpénzt a sikeres üzletkötés érdekében.

A Transparency International ma hozta nyilvánosságra a 2011-es Vesztegetési Indexét (BPI), amely 28, a közvetlen külföldi befektetéseik, valamint a regionális jelentőségük alapján kiválasztott országot rendez sorba aszerint, hogy a vállalataik milyen valószínűséggel és milyen gyakran fizetnek kenőpénzt. A 2010-ben összesen 120 milliárd dollárt befektető Kína és Oroszország szerepel a két utolsó helyen. Hollandia és Svájc állnak a lista élén; itt a legkisebb a vesztegetési hajlandóság. A részletes eredmények itt olvashatóak.

A felmérést 30 országban végezték el, köztük Magyarországon is, ahol több, mint 100 felsővezető nyilatkozott arról, hogy véleményük szerint a megjelölt 28 országban székhellyel rendelkező vállalatok mennyiben vesztegethetőek meg.

A nemzetközi közösség számára különösen fontos a kenőpénz-elleni fellépés. Egy évvel ezelőtt a G20 országai megegyeztek abban, hogy közös kenőpénz-ellenes stratégiát dolgoznak ki. A stratégia a G20 holnapi, Cannes-i találkozóján kerül jóváhagyásra, ebben elismerik a Kínában, Oroszországban, Indonéziában és Indiában a vesztegetés kriminalizásáért tett lépéseket. Huguette Labelle, a TI ügyvezető tanácsának elnöke felhívta a figyelmet a stratégiában megfogalmazott további antikorrupciós intézkedések betartásának fontosságára.

„E heti cannes-i találkozójukon a G20 kormányainak sürgős kérdésként kell kezelniük a külföldi kenőpénz kérdését. Az új törvények meghozatalával a G20 országok elmozdulhatnak egy átláthatóbb, nyitottabb nemzetközi gazdaság felé, amely megteremti a fenntartható fejlődés és a jövőbeli stabil növekedés alapjait. Ha forrásokat teremtünk a korrupció feltárása és büntethetősége érdekében, a kormányoknak sokkal könnyebb lesz nemzeti szinten is fellépni az etikátlan üzleti magatartással szemben – tette hozzá Huguette Labelle.

Kapcsolódó hírek

A Bribe Payers Index (BPI) 22 országot rangsorolt vállalataik külföldi üzleti tevékenységük során mutatott...
×