Skip to content

A Direkt36 újságírója nyerte az idei Transparency-Soma Díjat

A Direkt36 újságírója nyerte az idei Transparency-Soma Díjat

Panyi Szabolcs, a Direkt36 munkatársa nyerte el az idei Transparency-Soma Díjat. Az összesen egymillió forinttal járó elismerést a Transparency International Magyarország által szervezett online díjátadó eseményen adták át január 11-én, kedden este.

A felkért szakmai zsűri idén a beérkezett 20 pályamunka közül a Direkt36 oknyomozó portál munkatársa által nevezett pályaművet díjazta. A pályázatok elbírálásának három fő kritériuma: az oknyomozó munka mennyisége és minősége, a téma relevanciája, továbbá a közérthetőség.

A zsűri tagjai:

  • Lőke András, a zsűri elnöke, az Ittlakunk.hu alapító-főszerkesztője 
  • Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója 
  • Stumpf András publicista, a Válasz Online egyik alapítója 
  • Urbán Ágnes egyetemi docens, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének vezetője. 

A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója az idei díjátadót megnyitó beszédében elmondta: az oknyomozó újságírók által végzett tényfeltáró munka különösen fontos, hiszen a médiahelyzet Magyarországon évről-évre romlik. Martin József Péter kifejtette: míg a kormányoldal által uralt csatornákból egyre erőteljesebben áramlik a napi politikai érdekeket kiszolgáló propaganda, addig a független szerkesztőségek egyre nehezebben végezhetik a munkájukat. A valódi piacot az állandó politikai befolyásolási kísérletek napi szinten torzítják, a szabad és független sajtó pedig egyre inkább az online térbe szorul, elég felidézni a Klubrádió tavalyi frekvencia-vesztését. A TI Magyarország ügyvezetője szerint az idei 19 pályamű minősége is mutatja, hogy a hazánkban kiterjedt korrupció elegendő táptalajt ad az alapos és érdekfeszítő oknyomozó tartalmak elkészítéséhez, azonban számos tényező miatt azok csak korlátozottan ugorják meg a magyar társadalom ingerküszöbét.

blank
Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója (fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség)

Az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének nagykövet-helyettese köszöntő beszédében kifejtette: a független és szabad újságírás az erős demokrácia egyik tartópillére, azonban a COVID19-cel járó bizonytalanság, a járvánnyal kapcsolatos, illetve azon kívül is széles körben terjedő álhírek, valamint az újságírókat érő folyamatos fenyegetések és támadások nemzetközileg is komoly veszélybe sodorják a média szabadságát. Richard Shackleton szerint rendkívül fontos annak a tényfeltáró munkának a támogatása, amelyet a nyilvánosság kapuőrzőiként tevékenykedő újságírók végeznek.

blank
Richard Shackleton, az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének nagykövet-helyettese (fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség)

Lőke András a díjátadón elmondott beszédében kiemelte: az oknyomozó újságírók munkája azért is kiemelten fontos, mivel olyan témákat tárnak fel, amelyeket a hatalom birtokosai mindenképpen megpróbálnak eltitkolni a választópolgárok elől. A Transparency-SOMA díj odaítéléséről határozó négy fős zsűri elnöke elmondta: nem volt könnyű döntést hozni az idei első helyezett kilétéről, hiszen számos olyan pályázat érkezett, amelyről elsőre úgy tűnhetett, hogy érdemes a díjra.

A zsűri elnöke beszédében ismertette azokat a pályaműveket, amelyek felkerültek az idei shortlisre. Kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a HVG újságírói, Gergely Márton, Hamvay Péter és Oroszi Babett azzal, hogy az írott szöveg mellett tervrajzokkal, valamint helyszíni videóval szemléletesen bemutatták, hogy milyen ütemben és mekkora mértékben zajlik az építkezés az Orbán-családhoz köthető majorság területén Hatvanpusztán. Elismerésben részesült továbbá Wirth Zsuzsanna, a Direkt36 újságírója, aki az Antall Józsefről elnevezett, és a néhai kormányfő fia által vezetett Antall József Tudásközpont (AJTK) körüli pénzügyi visszaélésekről közölt cikksorozatot, amelynek hatására a kormány megvonta az anyagi támogatást a szervezettől. Az AJTK a kormányzati bejelentést követően bejelentette tevékenységének beszüntetését. A zsűri elnöke szintén kiemelte Bódis András, a Válasz Online munkatársának munkáját, aki részletekbe menően dolgozta fel, hogy egy, a kormányhoz közel álló szűk kör miként szerezte meg a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-programján keresztül kiutalt támogatások döntő többségét. Pethő András, a Direkt36 újságírója is dicséretet kapott, mivel az idei első helyezettel, Panyi Szabolccsal közösen – egy nemzetközi projekt keretében – feltárta, hogy civileket, üzletembereket és politikusokat is lehallgattak Magyarországon az egyik legkifinomultabbnak számító Pegasus kémszoftverrel.

blank
Lőke András, a Transparency-SOMA díj négy fős zsűrijének elnöke, az ittlakunk.hu alapítója (fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség)

Lőke András a shortlistes cikkek méltatását követően bejelentette az idei Transparency-SOMA díj nyertesét. Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírójának első helyezést elért cikksorozata a kínai Fudan Egyetem budapesti campusának megépítésének terveit, annak politikai, társadalmi és gazdasági okait és hatásait mutatja be. A Magyarország és Kína között született megállapodást feldolgozó tényfeltáró cikksorozat leplezte le először a távol-keleti nagyhatalom nemzetközi terjeszkedésébe illeszkedő beruházást: a megállapodást aláíró felek több száz milliárd forintnak megfelelő összegből építenék meg a Fudan egyetem a Duna partjára tervezett épületegyüttesét. A nyilvánosságra került dokumentumok alapján azonban a magyar fél az építkezés költségeit kínai hitelből fedezné. Az oknyomozó portál által közölt írások komoly hullámokat vetettek a hazai közéletben: a kínai egyetem Európában elsőként Budapesten megépíteni tervezett központjának megépítése körüli tiltakozások máig nem ültek el.

blank
Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója. az idei Transparency-SOMA díj győztese (fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség)

A díjátadó ünnepségen a Transparency-Soma Díj idei győztese átvette az oklevelet és az ezzel járó 1 millió forintos pénzjutalmat. Az oklevél, és a díjjal járó bot átvételét követően a Fudan egyetemről szóló cikksorozat megszületésének hátteréről, a magyar és a kínai fél gazdasági és politikai kapcsolatának alakulásáról, valamint a Direkt36 portálon közölt tényfeltáró munka utólagos visszhangjáról az idei győztessel, Panyi Szabolccsal a tavalyi év társ-díjazottja, a G7 gazdasági portál újságírója, Jandó Zoltán beszélgetett.

blank
Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója és Jandó Zoltán, a G7 munkatársa (fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség)

Az idei Transparency-SOMA Díj átadóját az Egyesült Királyság budapesti nagykövetsége támogatta.

A Transparency-Soma Díjról

Immár 21. alkalommal ítélték oda Magyarország legrangosabb oknyomozó újságírói díját, amelyet a fiatalon elhunyt tényfeltáró újságíró, Gőbölyös József (Soma) tiszteletére alapítottak barátai 2001-ben. A díjat, amely ma már a Transparency-Soma nevet viseli, 2016-tól a Transparency International Magyarország adja át. A díj odaítéléséről négyfős zsűri dönt, amelynek tagjai Lőke András, az Ittlakunk.hu tulajdonos-főszerkesztője, a Soma Díj alapítója; Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója; Stumpf András, újságíró, a Válaszonline.hu társalapítója és Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének vezetője.

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó hírek

Hetedik alkalommal hirdeti meg a Transparency International Magyarország a Transparency-SOMA díjat, hogy megtaláljuk az...
A Soma Díjat barátai alapították a fiatalon elhunyt kitűnő újságíró, Gőbölyös Soma emlékére 2001-ben....
×