Skip to content

A Direkt36 és a G7.hu újságírói nyerték az idei Transparency-Soma Díjat

A Direkt36 és a G7.hu újságírói nyerték az idei Transparency-Soma Díjat

Panyi Szabolcs, a Direkt36, valamint Fabók Bálint és Jandó Zoltán, a G7.hu újságírói megosztva nyerték el az idei Transparency-Soma Díjat. Az összesen egymillió forinttal járó elismerést a Transparency International Magyarország által szervezett online díjátadó eseményen adták át hétfő délután.

A Transparency International Magyarország által felkért szakmai zsűri a beérkezett 25 pályamunka közül két pályaművet díjazott. A pályázatok elbírálásának három fő kritériuma: az oknyomozó munka mennyisége és minősége, a téma relevanciája, továbbá a közérthetőség.

Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírójának díjazott cikke a német-magyar kapcsolatok történetének elmúlt bő két évtizedét tárja fel rendkívüli részletességgel, nyomon követve a gazdasági és politikai érdekek összefonódását. Fabók Bálint és Jandó Zoltán (G7.hu) győztes cikksorozata a magyar közvélemény számára kevéssé ismert, a gazdaságban mégis meghatározó befolyással rendelkező Rahimkulov-család magyarországi érdekeltségeit, továbbá társasági adókedvezményekkel kapcsolatos visszaéléseit tárja fel cégadatokra és egyes érintettek beszámolóira hivatkozva. A díjátadó ünnepségen a győztes cikkek szerzői átvették az oklevelet és az ezzel járó 500-500 ezer forintos pénzjutalmat.

A zsűri szintén méltatta azokat a pályázatokat, amelyek a mezőnyből való kiemelkedésüknek köszönhetően shortlistre kerültek. Elismerésben részesült Horn Gabriella és Németh Dániel, az Átlátszó.hu szerzőinek oknyomozó munkája, amelyben feltárták, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László nagyvállalkozó luxusjachtján utazott, Horváth Csaba és Mázsár Tamás, a 24.hu szerzőinek a Magyar Turisztikai Ügynökség rendkívüli támogatásait bemutató cikkei, továbbá a Hvg.hu szerzőinek (Dezső András, Joó Hajnalka, Oroszi Babett, Windisch Judit) a kínai egészségügyi eszközbeszerzésekről szóló cikksorozata, Galavits Patrik, az Azonnali.hu szerzőjének a Magyar Táncművészeti Főiskolán történt visszaéléseket bemutató cikksorozata, valamint Sajó Dávid, a Telex.hu újságírójának a raktárkoncertekkel kapcsolatos visszásságokat feltáró cikke.

*

A Transparency-Soma Díjról

Immár 20. alkalommal adták át Magyarország legrangosabb oknyomozó újságírói díját, a Transparency-Soma Díjat, amelyet a fiatalon elhunyt tényfeltáró újságíró, Gőbölyös József (Soma) tiszteletére alapítottak barátai 2001-ben. A díj odaítéléséről négyfős zsűri dönt, amelynek tagjai Lőke András, az Ittlakunk.hu tulajdonos-főszerkesztője, a Díj alapítója; Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója; Stumpf András, újságíró, a Válaszonline.hu társalapítója és Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének vezetője.

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó hírek

Hetedik alkalommal hirdeti meg a Transparency International Magyarország a Transparency-SOMA díjat, hogy megtaláljuk az...
A tegnapi napon átadtuk a 2020-as év legjobb oknyomozó újságcikkéért járó Transparency-Soma Díjat. A...
A 24.hu újságírója, Horváth Csaba nyerte a 2019 legjobb oknyomozó újságírójának járó Transparency-Soma Díjat....
Budapest, 2019. január 11. Az Átlátszó.hu három újságírója, Erdélyi Katalin, Németh Dániel és Bátorfy...
Ács Dániel, a 444.hu újságírója nyerte a 2017. év legjobb oknyomozó újságírójának járó Gőbölyös...
A Soma Díjat barátai alapították a fiatalon elhunyt kitűnő újságíró, Gőbölyös Soma emlékére 2001-ben....
×