Skip to content

Újabb győzelem a Kúrián: közzé kell tenni a 35 éves szemétkoncessziós szerződés titkos mellékleteit!

Újabb győzelem a Kúrián: közzé kell tenni a 35 éves szemétkoncessziós szerződés titkos mellékleteit!

Harmadfokon is győzelemmel ért véget a MOL, illetve hulladékos leánya, a MOHU által három és fél évtizedre elnyert szemétkoncesszió szerződésének titkos mellékleteiért indított per. Így az illetékes állami szerv, a Rogán Antal propagandaminiszter felügyelte Nemzeti Koncessziós Iroda nem titkolhatja tovább egyebek mellett azt az ajánlatot sem, amelynek benyújtásával az olajcég, méghozzá egyszemélyes versengésben 35 évre elhódította a szemétszállítás kizárólagos jogát Magyarországon. 

Amint köztudott, a kormány a MOL-nak, illetve az olajóriás MOHU névre keresztelt hulladékos leánycégének adta oda 35 évre a magyarországi hulladékágazat zömét. Az erről szóló szerződés nyilvánosan elérhető, ám a szerződése mellékletei, amelyek a kellemetlen igazságot rejtik, ma még titkosak. Iparági hírek alapján feltételezhető, hogy a mellékletek arról is rendelkeznek, hogy az állam miként pótolja ki a MOL esetleges veszteségét. Ha ez igaz, akkor a hulladékkoncesszió, amit a TI Magyarország eleve szabálytalannak tart, valójában tiltott állami támogatást is eredményez a MOL-nak, amit a kormány nem fog tudni megvédeni az Európai Bizottság előtt. 

A mellékletek ezen túlmenően is alapvető fontosságú kérdéseket szabályoznak. Például a MOHU által a hulladékkoncesszió keretében tervezett kiadásokat, így a beruházások és a beszerzések árazását, valamint a MOHU által szedett díjak kiszámításának a módszerét. Az államnak fizetendő koncessziós díj meghatározása, úgyszintén a MOHU alvállalkozóinak a díjazására vonatkozó adatok is megismerhetőek a mellékletekből. 

A MOL által a hulladékkoncessziós eljárásban benyújtott eredeti és végleges ajánlatok is kifejezetten izgalmasnak ígérkeznek. Ezekből lehet megtudni, hogy az olajcég miként volt képes az idegtépő egyszemélyes versenyben legyőzni saját magát és 35 évre elhódítani a szemétszállítás kizárólagos jogát Magyarországon.  

A kormány és a MOHU mindezt titokban akarták tartani, ezért a Transparency International Magyarország két peres eljárást is kezdeményezett az adatok kiderítése érdekében. Nemcsak mi magunk, de a velünk ebben az ügyben partnerként együttműködő iparági szereplő, a Magyar Fémkereskedők Szakmai Egyesülete (MFSzE) nevében is keresetet nyújtottunk be. A koncessziók ügyében eljáró kormányszerv, a Nemzeti Koncessziós Iroda mindkét pert jogerősen elveszítette, de felülvizsgálatot kért, ezért az ügy a Kúrián folytatódott. 

A Kúria január 31-ei ítéletével végleg lezárta az MFSzE által indított pert, végérvényesen kötelezve az alperes koncessziós irodát az összes melléklet kiadására, így azok várhatóan már a közeljövőben megismerhetővé válnak a széles nyilvánosság számára is 

A Kúria a TI-Magyarország perében február 14-én fog ítéletet hirdetni. Annak a pernek az is az érdekességei közé tartozik, hogy a MOHU az üzleti titkai védelmében beavatkozott az alperes Nemzeti Koncessziós Iroda pernyerése érdekében. A mellékletek nyilvánossága ugyan már nem képezi vita tárgyát, az azonban még tartogat némi izgalmat, hogy a Kúria miként ítéli meg az üzleti titok hatókörét. 

Mint már oly sok esetben, ebben a perben is Karsai Dániel Ügyvédi Iroda képviselte a Transparency International Magyarországot.  

Kapcsolódó oldalak

Nincsenek kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó hírek

A Transparency International Magyarország jogerősen megnyerte a bíróságon azt a pert, amelyet a szemétkoncessziót...
×